Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 23 februari 2015

Samtal Med Michéle Lindström

Inför den nya utställningen Lindström och Lappkungen har vi träffat Bengts fru Michèle Lindström som berättade om Bengts starka koppling till norrland och det samiska samhället.

Utställningens curator Maria Sundström och etnologen Måna Nilsson mötte Michèle på Murberget för ett samtal. Hon berättade bland annat om Bengt Lindströms målande, hans syn på religion och hans kärlek till den svenska naturen. Hans tro var viktig för honom och en del av det var hans vilja att alltid hjälpa andra eftersom, "misären alltid finns vid din dörr" som han uttryckte det.

Vi får bland annat veta mer om Bengt Lindströms initiering som shaman och vilka svårigheter hans ställs för i processen. Hela hans upplevelse mötet med den samiska kulturen präglade hans konst. Mötet skedde tidigt eftersom hans gudfar var samisk shaman.

Vi får också höra mer om Michèles egna konstintresse och hur hennes fascination för konst givit henne mycket kunskap. Hon berättar bland annat om att konstintresset började redan som barn. Hon köpte sitt försa konstverk redan som tioåring.

Hör intervjun här

 


Text: Joachim Kjellgren

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera