Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 22 februari 2011

Se senaste trenderna


3 frågor till trendspanaren Stefan Nilsson som kommer till ett seminarium på Murberget den 3 mars.

Stefan

Kan du helt kort beskriva trendspaning?
I mitt jobb ingår det att besöka massor av platser och städer för att se hur vi tänker, vilka värden vi har och kanske viktigast - vilka drömmar vi har. Vad är det vi vill? Vad gör oss glada eller motiverade? Jag besöker då världsstäder som Paris, London, Milano och New York eftersom det är där trender föds. Men jag behöver även se andra städer och platser för att få en avstämning om hur trenderna färdas och tolkas.

Vad kännetecknar en trend?
En lifestyletrend handlar om en önskan, om något annat än det vi har nu. Ta till exempel retro-trenden, eller Mad Men-trenden. Det handlar om drömmar om ett liv som man levde förr, kanske utan digital uppkoppling, men också tydliga könsroller där kvinnan står i köket och mannen knyter sin egen fluga. På samma sätt kan eko-trenden handla om drömmen om ett miljövänligt liv.

Vad ser du personligen som det mest intressanta bland vår tids trender?
Vi har haft en tid där trenderna tittat bakåt i tiden. Vi har tittat på arv, traditioner och hantverk. Det har att göra med vår oro för den ekonomiska lågkonjunkturen och hetsen kring ekofrågorna, men nu kommer ett nytt självförtroende och då vågar vi göra helt nya, galna saker. Det tycker jag är spännande.

Ann-Sofie Ingman

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera