Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 21 augusti 2012

Sig-Britt Ahl och framtiden

Efter drygt åtta månader har det blivit hög tid för Sig-Britt Ahl lämna uppdraget som tf museichef för Murberget. Intrycken är många. Tiden har också väckt en del tankar på framtiden för länsmuseet.

Vi möts i tjänsterummet som hon nu ska dela med den nye chefen under ett par veckor när de ska arbeta parallellt. 

- Vi får väl se var jag kan sitta, säger hon och skrattar.

SA och AsI
Sig-Britt Ahl lämnar Murberget inom kort med många goda minnen. Här under en pratstund på friluftsmuseet.

Det var vid lucia förra året som hon ställde sig vid rodret för länsmuseet sedan museistyrelsen beslutat sig för att möta framtiden med en ny chef. Sig-Britt Ahl fick uppdraget att hålla ställningarna, men också att hålla i rekryteringsprocessen efter den nya.

Hon hade själv just avslutat ett uppdrag för kollektiva trafikmyndigheten vid regional utveckling. Mötet med Murberget har gett många intryck.

- Det var häftigt att vara här under sommaren när friluftsmuseet varit öppet, berättar Sig-Britt Ahl som bekantat sig med flera av miljöerna som lunchavlösare.

- Jag har varit i kyrkan, prästgården och Ångermanlandsgården.

Till det intressanta för henne hör också chansen att få se verksamheten från en annan sida än besökarens. Det har väckt en del idéer kring hur arbetet borde bedrivas.

- Det är bra om det finns något att göra, olika aktiviteter för både vuxna och barn.

- Som Härnösandsbo, och tidigare även styrelseledamot, har jag också insett att det finns mycket här på Murberget som jag inte kände till, säger Sig-Britt Ahl och nämner projekt, konservatorernas arbete och hantverket som bedrivs.

En viktig framtidsfråga är det att fånga in Härnösandsborna, menar hon:

- Om Härnösandsborna är stolta över länsmuseet får det ringar på vattnet.

Museichefen som inom kort lämnar sitt uppdrag ser positivt på framtiden för länsinstitutionen och har en förklaring till varför:

- Huvudmännen, landstinget och Härnösands kommun, har gemensamt bestämt och talat om vad det regionala uppdraget innebär. Nu är det upp till museiledningen och personalen att genomföra det.

- Alla måste vara med på frågan om hur det ska göras.

För Sig-Britt Ahl personligen väntar närmast lite semester. Efter det kommer hon att tillbringa en hel del tid i biblioteket och fördjupa sig i vad som kallats "den glömda utvandringen". Den som gick till Danmark och Tyskland. De insikter forskningsinsatsen kommer att ge ska hon sedan koppla samman med den kunskap som släktforskningen gett.

- Jag har hittat en del spännande trådar att nysta i och skriva om.

Hon kommer däremot inte att aktivt söka nya jobb, men är det någon som ringer är hon inte omöjlig.

- Jag är öppen för förslag, säger hon och tillägger:

- Jag sympatiserar med idén om att människor som vill ska få jobba längre än till 65 år.

När det gäller fritiden ägnar hon den vid sidan av släktforskningen gärna åt frågesport och korsord.

- "Hitta ut" är trevligt också. Jag har 35 av de 65 kontrollerna.

När det kommer till musik låter Sig-Britt Ahl gärna radion skvala och helst får den då sända ut toner från 60-talet. Just nu ligger ingen speciell bok och väntar på henne, men Kerstin Ekman är en författare som hon uppskattar. Inför frågan om hon har någon dold talang att berätta om svarar hon glatt:

- Jag har berättat det mesta vid det här laget, så jag har nog ingen dold talang längre.

Text: Ann-Sofie Ingman
Foto: Björn Grankvist

 

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera