Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 23 oktober 2015

Slöjden skapar harmoni för flyktingar

Många flyktingar har besökt Murberget denna vecka för att hämta varma kläder på Åvike herrgård, något som har resulterat i långa köer och en hel del stress för de som väntar. Därför har hemslöjdskonsulenten Annso Grahn öppnat en slöjdverkstad i museets entré, något som varit väldigt uppskattat.

Hemslöjdskonsulent Annso Grahn slöjdar med flyktingarna som väntar på sin tur.
Hemslöjdskonsulent Annso Grahn slöjdar med flyktingarna som väntar på sin tur. Foto: Joachim Kjellgren

Härnösands kommuns klädutdelning har använt Murberget som arena där entréhallen har fungerat som vänthall för de som väntar på sin tur. Det har skapat en möjlighet för museet att bemöta nya människor, knyta kontakt och skapa gott värdskap.
- Jag såg att flyktingarnas situation var stressande, framför allt för de som har barn, säger Annso. Därför tog jag chansen att bjuda in till fokuserat handarbete i en slöjdverkstad tillsammans med mig, Jenny Gönzci och Johannes Thyr, fortsätter hon.

Det gav resultat direkt.
- Barnen hakade snabbt på och började slöjda, något som gjorde att föräldrarna kunde slappna av och axlar sänktes, berättar Annso. Det märktes att de var vana vid att arbeta tålmodigt och kreativt, de satt flera timmar och arbetade med sina projekt.

Flyktingbarnen blev genast intresserade av handarbetet.
Flyktingbarnen blev genast intresserade av handarbetet. Foto: Annso Grahn

Greppet med slöjdverkstad blev väldigt lyckat och visade sig vara något som faktiskt förenar över kultur- och religionsgränser. De vuxna blev intresserade och började även de att slöjda vid Annsos bord. Hon fick kontakt med några av dem och märkte att de hade ungefär samma inställning till kultur som vi.
- De uppmuntrar barnens kreativitet och tycker det är viktigt med museiverksamhet och kulturarv, säger Annso.  

Slöjdandet skapade harmoni bland de väntande.
Slöjdandet skapade harmoni bland de väntande. Foto: Joachim Kjellgren

Slöjdandet skapade en normalkänsla i stunden för alla som väntade och det uppstod en god stämning.
- Jag tror att barn läser av sina föräldrar och påverkas av deras sinnesstämning, säger Annso. När de märkte att de blev lugna så fick också de ett lugn, avslutar hon.

För några veckor sedan fick Annso pris från Svensk form som Årets formbärare i Västernorrland tillsammans med sin kollega Ulrika Bos Kerttu.

Text: Joachim Kjellgren

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera