Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 28 juli 2010

Sommarpersonal berättar

Ordinarie personal har arbetat i de olika miljöerna på friluftsmuseet i sommar. Det innebär i sin tur att många har gjort en rad nya erfarenheter, inte minst av besökarnas reaktioner. Här kommer fungeringar från tre av dem; museichefen, byggnadsantikvarien och kanslichefen.

Min sommar i Murbergskyrkan

Två varma juliveckor i Murbergskyrkan har varit en, ur flera synpunkter, positiv upplevelse. Att i en direkt dialog med besökarna få uppleva deras intryck av kyrkan, friluftsmuseet och länsmuseet har varit berikande. Några av mina reflektioner är som följer:

Det har förvånat mig att inslaget utländska besökare är så högt. En gissning kan vara bort emot en fjärdedel. Det förvånade också att det var en så blandad tillströmning av nationaliteter. Holland, Belgien, Frankrike, Italien, Norge, Tyskland och Ryssland (1 person) kunde jag räkna in under mina två veckor. Det påminde samtidigt om bristen på informationsskyltar på främmande språk och då i första hand på engelska.

Samtliga besökare, svenska som utländska, var mycket erkännsamma i sina omdömen om kyrkan och friluftsmuseet. Man berättar att man upplever miljöerna som vackra och välskötta. Det enda klagomål jag fick var från ett holländskt par om bristen på information på engelska. Några svenska besökare tog upp frågan om beslutet att öppna våra kyrkor för borgerliga ceremonier och de var tydligt positiva till detta.

Många besökare som kommer in i kyrkan får svårt med synen i övergången från dagsljus till det dunkla kyrkorummet och jag tror att en bättre belysning av koret och absiden skulle förbättra upplevelsen av kyrkorummet.

Jag har tidigare funnit Theodor Hellmans kyrkoskapelse antikvariskt lite svår att smälta. Denna tveksamhet har under mina veckor i kyrkan, i kombination med besökarnas positiva upplevelse av kyrkorummet, tonat bort. Murbergskyrkans blandning av funktioner, museum och kyrkorum, av förebilder från olika tidsperioder och från ett antal kyrkor i fyra norrländska landskap, smälter samman till en skapelse med en helt egen autenticitet. Hellmans frimodiga förhållningssätt till den antikvariska trovärdigheten i mötet med hans pedagogiska och folkbildande ambitioner känns befriande. Det hela är en vacker och harmonisk helhet som fungerar och gör ett starkt intryck på kyrkans besökare.

Bengt Edgren, landsantikvarie

Reflektioner från prästgården

Jag har haft en trevlig vecka i prästgården med en jämn ström av besökare som är positiva och intresserade. I söndags när det regnade hela dagen var det väldigt få besökare, så vädret betyder mycket om man åker till Murberget eller inte.

Besökarna tycker att det är en trivsam miljö i prästgården som ser ut som ett riktigt hem. Särskilt köket känner de igen sedan de var och hälsade på farmor, eller som det ser ut i deras torp. Den gamla elspisen och kylskåpet, liksom den tredelade kakburken, väcker minnen från äldre tider. När de får smaka av Ocealsaften väcks nostalgiska minnen från barndomen när mormor bjöd på saft. De berättar var i Härnösand de köpte saftkoncentratet och vilka smaker som fanns. De flesta besökarna smakar gärna av saften och de hembakta kakorna.

Barnfamiljerna går först till kaninburen och barnen börjar mata kaninen Klara. Föräldrarna berättar vilka blad kaniner tycker om och alla rusar omkring och letar efter mat till Klara. Tonåringarna går också först till kaninburen och letar efter maskrosblad. Det är viktigt och roligt med djur i miljöerna som lockar besökarna hit. Sedan går de omkring i trädgården och tittar på växterna som gärna kunde haft diskreta namnskyltar. Många går direkt in i huset och tar trädgården på väg ut. Sedan går de vidare till nästa miljö eller också är prästgården sista stoppet på friluftsmuseet.

Hjördis Ek, byggnadsantikvarie

En rolig och nyttig erfarenhet

Först och främst har det varit väldigt nyttigt, roligt och lärorikt att arbeta på friluftsmuseet. Jag har ju försatt mig i en situation som jag aldrig tidigare befunnit mig i. Vet inte hur besökarna uppfattat det, men jag hoppas och tror att de fått med sig något från sitt besök.

Jag har hittills arbetat 8 dagar och har märkt att det är viktigt att alltid planera för några sysslor som lockar besökarna, men också för att det då blir roligare att jobba i miljön. Bakning, skura mattor, vedhuggning och strumpstickning är några exempel på sysslor.

Bäst av allt är "mina" hönor och tuppen. Dom är mycket sällskapliga och ett värdefullt tillskott till Smedstorpet. Hittills har det också fungerat bra att locka in dem på kvällen. Inte minst tack vare en sockerkaka som en besökare lämnade till hönsen. Värdefullt är också alla barnleksaker. Soliga och varma dagar kan både vuxna och barn tillbringa lång tid på styltorna och grodhoppningen. Hoppas att det blir bra väder kommande dagar, annars är det både kallt, ruggigt och ensamt i Smedstorpet.

Ann-Marie Karlsson, kanslichef

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera