Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 27 november 2009

Städer grundade av Johan

Brobygget mellan Härnösand och Pori går vidare. Under några dagar har medarbetare från de finska och svenska museerna strålat samman i Satakunta museum för planering av EU-projektet KulturBro som ska pågå till våren 2012.

Den gemensamma historien  för de båda städerna var påtaglig. Till att börja med blev alla påminda om att det var samma person som grundade de båda städerna. Hertig Juhani lade grund för Pori (Björneborg) och som kung Johan III stadsfäste han så småningom också Härnösand.

Kollegor från Satakunta museum
Museichefen Juhani Ruohonen och projektkoordinator Anu Tuominen från Satakunta museum när seminariet om Finska kriget 1809 öppnade.

En utgångspunkt för samarbetet är kriget 1809. Ett seminarium som arrangerats av Satakunta museum hade också detta som tema. Forskare från både Sverige och Finland deltog och berättade utifrån olika ingångar till kriget. De delgav en rad intressanta perspektiv på vad som hände, men också vilka effekter det fick för människor i regionen.

Historikern Jan Samuelsson från Mittuniversitetet i Härnösand föreläste under rubriken "Flytta eller stanna kvar?". Han förmedlade den intressanta insikten att för den finländska eliten betydde freden i Fredrikshamn inte så mycket. Vardagen blev i mycket densamma oberoende av om härskaren satt i Stockholm eller St Petersburg.

Satakunta museum är liksom Murberget ett regionalt museum med omfattande verksamhet. De har också en innehållsrik basutställning som tar besökaren på en historisk resa från forntid och fram till det moderna samhället. Ett spännande inslag som vi däremot inte har någon motsvarighet till på Murberget är byggnadsvårdscentret Toivo. Där bedriver de pedagogiskt arbete kring byggnadshistoria. Där förmedlar de också goda råd i byggnadsvård och försäljning av tidstypiska material från olika perioder.

Bild på Villa Mairea
Några av Murbergets medarbetare vid Villa Mairea. Museichef Bengt Edgren i förgrunden, Måna Nilsson och närmast huset Maria Nordlund.

Pori har även en hel del annat att erbjuda den tillfällige besökaren. Under vårt besök hann vi nosa på en del av detta, som ett utmärkt konstmuseum och Alvar Aaltos berömda Villa Mairea belägen en och en halv mil utanför staden.

Sist men inte minst handlar projekt av det här slaget om att utbyta erfarenheter och att lära av varandras vardag med utställningar, program och pedagogiskt arbete. En fin avslutning hann vi också med innan det blivit tid att återvända till Härnösand. Murbergets egen stråkkvartett, Weberkvartetten, fanns med och framförde det märkvärdiga, för att inte säga lätt magiska stycken Black Angel.

Text och foto: Ann-Sofie Ingman

Pil  Till projektets sida

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera