Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 20 augusti 2012

Sticka tillsammans på Textilarkivet

Hemslöjdsföreningarna i Västernorrland firar Svenska Hemslöjdsföreningars Riksförbund 100 år med en gemensamstickning på 18 meter med 24 stickor. En stickning gjordes i juni på Liljevalchs konsthall i Stockholm. Nu är det dags att fortsätta på det påbörjade arbetet. På lördag den 25 augusti samlas alla som vill delta i att skapa "Landhöjning - gemenskapsstickning" tillsammans.

 

- Det är lite samma känsla som förr när våra far- och morföräldrar satt tillsammans i en ring och slöjdade, stoppade strumpor eller täljde träskedar. Arbetet blandades med prat och skratt och god fika, säger hemslöjdskonsulent Ulrika Bos Kerttu som står bakom arrangemanget.

Gemensamstickning
Stickning i rörelse. Bild från gemensamstickningen på Liljevalchs.

Idé och formgivning till kommande gemenskapsstickning kommer från konstnären Kerstin Lindström i Härnösand. Arbetet med stickningen började våren 2012 efter en skiss av henne. Medlemmar i länets fyra hemslöjdsföreningar fick ett nystan grönt eller blått ullgarn och en rundsticka för att utföra en egen stickning.

Sundsvall och Sollefteå hemslöjdsföreningar har stickat de gröna skogarna och älvar medan medlemmar i kuststäderna Örnsköldsvik och Härnösand har stickat i blånyanser. Några stickningar skulle bli avlånga och smala andra korta och breda, slätstickade eller mönsterstickade. Med deltagarnas stora skicklighet och rika fantasi blev några stickningar mönstrade med älgar vid ett vattenhål, hoppande fiskar eller vågor och björkstammar, allt med länets natur som inspiration.

Enligt Kerstin Lindström är landhöjning ett verk där kroppens hastighet, här i form av stickning, styr tempot i arbetet. Stickningen kan liknas vid en "landskapsmålning" där platsen, människorna och handens arbete skapar verket.

Satsningen på lördag den 25 augusti innebär att stickintresserade i länet får möjlighet att delta i firandet av hemslöjdsrörelsen och sticka tillsammans en stund tillsammans med de andra på verket - Landhöjning. Den här gången med grått garn som för tankarna till länets klippor och stenar. Det väntar dessutom levande musik under arbetet.

- Det behövs inga förkunskaper annat än att kunna sticka räta maskor, förklarar Ulrika Bos Kerttu.

Själv har hon tidigare deltagit i liknande gemensamstickningar som den kommande på Textilarkivet i Sollefteå.Det här är en ny rolig aktivitet som Kerstin har skapat.

- Naturligtvis vill jag sätta mitt avtryck i Landhöjningen. Dessutom, eftersom jag är stickintresserad, får jag möjlighet att se utställningen Stickmagi och Märta Stinas originaltäcken igen, säger hemslöjdskonsulenten.

Text och bild: Ann-Sofie Ingman/Ulrika Bos Kerttu

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera