Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 14 juni 2012

Strategiarbete roar nya museichefen

Lillian Rathje började längta tillbaka till museivärlden. På den vägen kom hon att söka sig till Murberget. Den 20 augusti tillträder hon som ny chef för länsmuseet i Västernorrland.

LillianR
Nya museichefen för Murberget, Lillian Rathje. Foto:privat

På telefon från länsstyrelsen i Östersund där hon varit verksam de senaste sex åren berättar hon om sina ambitioner för framtiden på Murberget.

- Jag vill jobba för ett museum som angår alla och försöka nå grupper som inte brukar besöka museet. Kulturarvet är något som vi alla har gemensamt och det är viktigt att alla känner det också, förklarar hon.

Till skillnad mot länsstyrelserna som i hög grad styrs av lagstiftning och förordningar kan museerna förhålla sig mer öppet till kulturarvsfrågorna menar den nya museichefen. Det är också en av anledningarna till att hon nu ser fram emot att komma tillbaka till museivärlden. Gärna jobbar hon samhällstillvänt.

Bland de verksamheter på Murberget som ligger i linje med hennes egna intentioner nämner Lillian Rathje projekten kring minnesträning för gamla och dementa, men också internationella samarbeten som bland annat projektet i Mauretanien för en tid sedan.

Gränsöverskridande möten är värdefulla och hon har lätt att instämma i Murbergets profil om att det gamla bryts mot det nya, i mötet mellan kulturarvet och konstformer av olika slag.

- Länets nya strategidokument, Kulturarv i utveckling innehåller intressanta delar också, säger hon.

Lillian Rathje är överlag road av strategiarbete och gärna ska det ske på bred front och genom alla nivåer i samhället. Hon har bland annat varit engagerad i ett strategiprojekt kring hållbar natur- och kulturturism som intresserat henne. Det innebar att såväl samebyar och kommuner som Riksantikvarieämbetet och Tillväxtverket var delaktiga. Kultur och naturvården, men även regional utveckling och ekonomi har samverkat.

Det var yrkeskvinnan Rathje. Nu lite om privatpersonen också. Vad gör du på din fritid?
- Jag påtar i trädgården och så är jag road av mat och dryck.

Många kokböcker har hon plöjt igenom och inspirerats av genom åren.
- Min man har satt stopp, säger hon och skrattar. Det får inte bli fler kokböcker nu.

Slappna av riktigt gör hon under promenader, eller med en deckare, gärna av Camilla Läckberg.
- Jag promenerar lika gärna i staden som i skogen, förklarar hon.

När det kommer till musik lyssnar Lillian Rathje till jazz eller irländskt.
- Jag lyssnar på allt från traditionell jazz som Ella Fitzgerald och till unga förmågor som Norah Jones.

Ursprungligen kommer hon från Stockholm, men mesta tiden i livet har hon tillbringat i Västerbotten, om man bortser från de senaste sex åren i Östersund. När Lillian Rathje till sist får frågan om där finns något överraskande som hon kan berätta om sig själv tänker hon efter en stund och säger sedan med ett hjärtligt skratt:
- Jag är duktig på att göra danska smörrebröd.

Ann-Sofie Ingman

 

 

 

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera