Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 2 december 2016

Textilarkivet flyttar från Sollefteå

Sollefteå kommun meddelade igår Länsmuseet Västernorrland att kommunen framöver inte kommer att stå för lokalkostnaderna för länets Textilarkiv på Nipanområdet. Beskedet kom oväntat och innebär att Textilarkivet tvingas flytta från Sollefteå senast augusti 2017.

Länsmuseichef Jenny Samuelsson kommenterar Sollefteå kommuns beslut med att det är med viss förvåning man får detta besked då en del av Länsmuseets uppdrag är att stärka och tydliggöra museets närvaro i hela länet.  Detta beslut motverkar snarast det utökade samarbete med Sollefteå kommun som vi hade hoppats på. Vidare konstaterar Samuelsson att tidsaspekten kommer att få konsekvenser för flytten av Textilarkivet då det i dagsläget inte finns någon alternativ lokal som kan husera samlingarna. Länsmuseet arbetar kvalitativt med ett långsiktigt hållbart perspektiv. Sett till den korta framförhållningen kommer det att krävas extra insatser såväl ekonomiskt som organisatoriskt.

Styrelseordföranden för Länsmuseet Västernorrland Brita Wessinger, framhåller att man i det utvecklingsarbete som Länsmuseet påbörjat har velat öka tillgängligheten till den fantastiska skatt Textilarkivet är. Likaså tydliggöra den kvinnokraft som finns där och att Sollefteå skulle vara basen för denna verksamhet. Det beslut som nu tagits motverkar självfallet dessa ambitioner och förhoppningar.

Nu fortsätter arbetet med att se över Textilarkivets framtid och placering, meddelar Länsmuseichef Jenny Samuelsson.

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera