Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 10 juni 2009

Tid för handarbete

På Textilarkivet i Sollefteå kan du få idéer och inspiration inför mörka vinterkvällar. Här kan du titta på textil slöjd från länet och ta del av mönster och skisser.

Eris
Eris Erlandsson, antikvarie vid Textilarkivet visar exempel ur textilsamlingen.

Vid årsskiftet tog Murberget över driften av Textilarkivet och i april öppnade man för besökare.
- Det är folk från trakten som kommer hit och de tar även med sig bekanta som är här på besök. Men vi har även haft besökare från Tyskland och England i sommar. Alla som kommer hit får en visning, berättar Eris Erlandsson.

I utställningen Tusen trådar. Tusen år blandas dräkter, täcken och kyrklig textil med berättelser och skrönor om hantverk och material. Bland annat får man lära sig vad en bjära är. I en monter hänger några ulltrådar och under har det droppat något som ser ut som blod!?
En bjära var en slags magisk maskot som tillverkades av nio ulltrådar i olika färger som knöts ihop till ett nystan. I nystanet droppades tre droppar blod från lillfingret.
- Man kunde också droppa nattvardsvin, berättar Eris Erlandsson.
Nystanet rullades sedan över golvet samtidigt som en magisk formel lästes. Bjäran kunde sedan dra hem mjölk, grädde eller pengar till ägaren.

Förutom utställningarna håller personalen på att utveckla ett litet kafé med läsmöjligheter.
- Sen planerar vi att göra en permanent monter om linhanteringen som är en viktig del av Västernorrlands historia, säger Eris Erlandsson.

Snart kommer även de textila samlingar som tidigare har förvarats på Murberget i Härnösand att flyttas till Textilarkivet. Men först måste förhållandena vad gäller temperatur och luftfuktighet i lokalerna justeras.

I små plastburkar har Cajsa Hallgren samlat in små kryp som hon hittat i de framtida magasinen.
- Några av dem är skadliga för textilier så vi måste kontakta Anticimex och sätta upp ljusfällor, förklarar hon.

Förutom att vårda de samlingar som redan finns kommer Cajsa Hallgren att ta på sig uppdrag utifrån. Kyrkan är en möjlig kund men även privatpersoner kan vända sig till Textilarkivet.
- Jag kan hjälpa till med information om förvaringsförhållanden och även göra direkta ingrepp på konserveringar, säger Cajsa Hallgren.
- Kanske finns det någon som vill rädda gammelmormors gamla dopklänning?

Vilka skatter är det då som gömmer sig i samlingarna?
Eftersom landet varit förskonat från krig samtidigt som kyrkans reformation gick varsamt fram har mycket textil bevarats i kyrkorna.
- Det är en textil skatt för forskare från hela världen. Här kan de studera textilier som det inte finns exempel kvar på i hemlandet, förklarar Eris Erlandsson.
- Något annat som är unikt är bottentäckeväven. Det är en vävteknik som inte finns någon annanstans. Och sen har vi förstås Märta Stina Abrahamsdotters stickade täcken som är väldigt speciella. 

Text: Josefina Bylund
Foto: Björn Grankvist
 

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera