Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 20 november 2014

Tillbakablick: Nävagjort

När museet invigdes för 20 år sedan inreddes ett rum som en levande utställning för handens kunskap - Nävagjort. Det var en plats för demonstration, studiecirklar, projekt och en möjlighet att som besökare få prova på.

På kubbgolvet trängdes ässjan, vävstolen och huggkubben. Längs väggarna fanns olika redskap. Här fick hantverkare från länet visa traditionellt hantverk, från sömnad till smide.

Bild på Nävagjortrummet uppifrån
Bild på Nävagjortrummet uppifrån

Vår antikvarie Inger har hittat en ljudinspelning från 1997 där ett antal skolelever berättar för hårdslöjdskonsulent Eva Nordangård om sitt idoga slöjdarbete för ett projekt för Kulturhuvudstadsåret 1998 i Stockholm.

Ackompanjerade av hammarslag berättar eleverna bland annat om att för första gången uppleva slöjd på ett spännande och inspirerande sätt. Att arbeta med händerna ger dem tid för eftertanke när de på olika sätt försöker komma överens med de olika materialen. 

Ässjan i Nävagjort
Ässjan i Nävagjort

Lyssna

Genvägar:

Nästa spår

Föregående spår

Blanksteg Spela/pausa

 

Text: Joachim Kjellgren
Foto: Björn Grankvist
Ljud: Inger Stenman

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera