Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

Tillsammans arbetar de med minnen

Veronica Sonidsson är undersköterska och Sara Öhman kulturarvspedagog. Tillsammans jobbar de med två projekt kring museer och gamla minnen. Här berättar de vad de innebär.

Vi arbetar med två projekt. Det ena heter "Museer och Minnen" och är ett EU projekt som vi genomför tillsammans med Härnösands kommun, Jamtli och några museer i Norge. Det andra heter "Kommer du ihåg del 2", och där har vi fått medel från Statens Kulturråd.

veronica
Klädd som på 40-talet vidar Veronica på gamla klippdockor. I bagrunden en del av de andra föremålen som Sara och hon har med sig under besöken hos gamla och dementa. Foto: Sara Öhman

Båda projekten riktar sig mot äldre och människor med demens sjukdom, men också personal som arbetar med dessa grupper.  Vi arbetar med metodutveckling för minnesstimulering, vilket syftar till att öka livskvaliteten för gamla människor som därigenom får känna harmoni och glädje.

Just nu jobbar vi med temat "Skolan förr". Vi åker runt på i hela länet med vårt program. Vi besöker hembygdsgårdar, träffpunkter och äldreboenden. Med oss har vi föremål som hör samman med temat. Gamla skolplanscher, uppstoppade fåglar, bläck och pennor mm. Vi försöker jobba med alla sinnen. Oftast börjar vi med att ringa in med en gammal skolklocka och sjunga psalmen "Din klara sol".

Vi brukar ställa frågan om var de har gått i skolan någonstans. Den blir det öppningen till fina samtal. På många ställen fikar vi tillsammans med smörgåspaket och mjölkflaska. Vi luktar på skolfrökens parfym 4711. Vi tittar på fåglar på skolplanscher och uppstoppade fåglar och kopplar det till fågelläten i en bok och folktro om fåglar.  Vi tittar och läser i gamla skolböcker. I den gamla radion spelas skolpsalmer.

I höst ska vi jobba med ett annat tem, "I skördetid". Vi har just införskaffat en gammal konserveringsapparat. Efter det, mot slutet av året väntar "Jultemat".

I projekten är dialogen mellan oss och de gamla vi besöker viktig. Vi vill skapa en fin stund tillsammans där fokus ligger på deltagarna, och inte på oss. Vi leder samtalen och uppmuntrar dem till att minnas på olika sätt. Varje grupp vi möter är unik och vi arbetar flexibelt inom en viss ram. Sång fungerar i stort sätt alltid bra.

Vårt mål är också att stimulera personalen till att arbeta med minnesträning. Genom våra olika kompetenser och verksamhetsområden kan vi föra ihop det bästa av två världar.  Vi har redan upplevt många magiska ögonblick i båda projekten!

Sara Öhman och Veronica Sonidsson

blog comments powered by Disqus

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera