Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 3 september 2012

Timmermännen rustar häbret

Häbret vid Smedstorpet på Murberget restaureras. Det är Murbergets egna timmermän som tagit hand om uppgiften att rusta den gamla byggnaden. De gör det med träd som stormen Dagmar fällde.

lasseohasse
Lasse Ytterman och Hasse Holmkvist finjusterar stocken för att anpassa den nya och de gamla till varandra.

Lasse Ytterman och Hasse Holmkvist heter de två som gör jobbet. Det innebär att de startade med bandkniv i hand för att skala bort barken. Sedan har de arbetat med timmerbilan för att skapa formen. Med beslutsamhet och vass bila formar de sedan stock efter stock.

- Det gäller att ha tålamod också, konstaterar chefen för tekniska avdelningen Curt Nordlander.

Lasse och Hasse skrattar och instämmer:

- Nog behövs det tålamod.

När stocken formats återstår nämligen den svåra uppgiften med att anpassa den till de gamla stockar som ligger under och över den stock som byts ut. Då gäller det att anpassa formen till det trä som tärts av tidens tand. Och då får tålamodet inte får svika.

- Vi kan få prova oss fram och finjustera med slöjdbilan flera gånger, berättar Lasse Ytterman och visar på en lite nättare yxa som de använder i slutfasen.

curt
Curt Nordlander framför häbret som håller på att rustas. Gärna ser han att det finns säckar med spannmål i förrådsbyggnaden när friluftsmuseet öppnar nästa sommar.

- Vi bryter det gamla mot det nya på Murberget. Här har vi ett exempel på hur svårt det kan vara i praktiken, säger Curt Nordlander.

Under nedmonteringen av de trasiga delarna har de funnit en orsak till att taket så småningom rasade in. En bärande stock var lappad och skarvad, vilket i sin tur gjorde konstruktionen skör.

Curt Nordlander konstaterar att det finns andra resurser idag än när friluftsmuseet byggdes upp. På den tiden var den pedagogiska uppgiften central. Idag är museerna måna om att bevara husen i sig.

- Vi vill att miljöerna ska vara så autentiska som möjligt idag. Det tror vi inte att de tog lika stor hänsyn till vid den tiden. Det har vi sett under restaureringen av det här häbret, men också andra byggnader, säger Curt Nordlander och ger ett exempel

- Vi har hittat spik i timmerkonstruktionerna. Så gör vi inte idag. Då fäster vi med träplugg.

När de tagit sig an förrådsbyggnaden för att laga taket går teknikerna igenom hela huset och byter ut allt som är dåligt. Dessutom gör de det med eget virke. Träden som stormen Dagmar fällde i Murbergsskogen är råmaterial till de nya stockarna. Där kommer timmermännens gedigna kunskap fram när de med säker hand hanterar bandkniv, timmerbila och slöjdbila.

Sedan stockarna kommit på plats är det dags att lägga på takvirket, taknäver och takved.

- Taknäver är beställt för det går inte att återanvända. Det blir för skört när vi tagit ner det, men annat återanvänder vi, berättar Curt Nordlander.

Innan september månad är till ända står häbret vid Smedstorpet klart. Får tekniska chefen önska så står där mjöl- och spannmålssäckar när det blivit dags att slå upp portarna till friluftsmuseet nästa sommar.

Text: Ann-Sofie Ingman
Foto: Björn Grankvist

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera