Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 11 juni 2014

Tommy kämpade för ett fullskaligt länsmuseum

Inför museibyggnadens 20 årsjubileum har vår antikvarie Inger Stenman tagit fram ett radioinslag från 1979 med dåvarande länsantikvarien Tommy Puktörne. Arbetet med att skapa ett fullvärdigt länsmuseum hade precis startats och Tommy var en av de starkast drivande i frågan.

Inslaget är taget från lokalradion där Ingemar Stark intervjuar Tommy Puktörne om bland annat vikten av en museibyggnad med magasin för att kunna bevara alla kulturhistoriska föremål i museets samlingar.

Han berättar också att man saknar en konservator bland annat eftersom det tidigare inte ens funnits någon utbildning för konservatorer i landet. Den närmsta fanns då i Köpenhamn.

Tommy Puktörne som härstammar från Skåne berättar också om vad han uppskattar med Västernorrland. Han uppmärksammar till exempel hur man i länet historiskt sett nästan uteslutande använt trä i sina byggnader och hantverk. Samtidigt ställer det höga krav på de träbyggnader länsmuseet ansvarar för eftersom materialet påverkas över tid menar han.

En bidragande faktor till hans flytt hit var att få vara med och bygga upp ett fullvärdigt länsmuseum i Västernorrland.  Han nämner hur viktigt det är att dokumentera samtiden och att museer i regel visar stort engagemang i frågan.

Den 18 juni firar vi att vår museibyggnad som stod klar för 20 år sedan. Läs mer om jubileumsdagen.

Hör hela intervjun nedan

Genvägar:

Nästa spår

Föregående spår

Blanksteg Spela/pausa

 


Text: Joachim Kjellgren
Ljud: Inger Stenman

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera