Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 22 juli 2014

Tommy Puktörne blickar tillbaka och framåt

I förra artikeln publicerade vi en intervju med länsantikvarie Tommy Puktörne från 1979 där han pratade mycket om vikten av ett fullvärdigt länsmuseum med magasin och museibyggnad. Den visionen förverkligades 1994 och nu får vi höra hur det gick till.

I en intervju med Inger Stenman från 1999 berättar museichefen om vägen till museibygget och olika tjänster, verksamheter kopplade till museiarbetet i början av seklet bland annat ekologi, musik, arkeologer, projekt mm.

Innan museet kom på plats prioriterade Tommy att vara närvarande i hela länet med bland annat vandringsutställningar. Han pratar speciellt om projektet Sju flickor som var ett samarbete med Landsarkivet och Rikskonserter i Härnösand. Projektet reste runt i skolorna och berättade med hjälp av musik om sju olika kulturhistoriskt intressanta kvinnor från länet.

Tommy var mån om att presentera kulturarvet på plats i de kulturhistoria miljöerna. Han hade arbetat med Rikskonserter tidigare under sin tid i Skåne där han arrangerade Musik på Österlen och i Dalarna med Musik i Siljan. Den ambitionen märks också då han även pratar om skyltprogrammet som skapades för att inspirera länsinnevånarna att åka ut och upptäcka kulturlandskapet.

I intervjun berättar Tommy Puktörne också att det krävdes hårt arbete innan beslutet om en museibyggnad kunde tas 1992. Det var ett viktigt beslut inte minst för att få klimatstyrda magasin att förvara alla kulturhistoriska föremål i.

Han pratar också om ambitionerna som fanns när museets basutställning skulle utformas. Det var viktigt att den inte blev för expertbetonad eftersom museet skulle vara till för alla. Tommy Puktörne kände att han företrädde museibesökaren och ville att den skulle tilltala en bred publik. i t.ex. böcker.

Han blickar inte bara tillbaka utan ser även mot framtiden med tankar kring museets roll ibland annat den regionala utvecklingen, digitalisering och utveckling av friluftsmuseet.

Hela intervjun kan du höra nedan.

Genvägar:

Nästa spår

Föregående spår

Blanksteg Spela/pausa


Intervju: Inger Stenman (1999)
Text: Joachim Kjellgren

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera