Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 17 juli 2013

Toner från förr på friluftsmuseet

Spelmannen Göran Janulf skapar sekelskiftesstämning här på Murberget. Varje onsdag spelar han musik från förr på durspel, vevlira och svensk säckpipa vid torpet.

Göran berättar att han är självlärd på instrumenten, precis som spelmännen ofta var i slutet av 1800-talet. Det var oftast luffare som gick runt i gårdarna för att prata med folk och spela.  
- Det var inte ovanligt att drängarna skaffade sig durspel för att lära sig "på kammaren", säger han.

Till vardags bor Göran i Stockholm men härstammar från Härnösand. Under sommaren bor han på ett torp i Söråker inte långt från platsen där Åvike herrgård en gång stod. Herrgården finns numera här på Murberget.

2

Han har länge varit spelman, vissa av instrumenten har han spelat i trettio år. Göran är dessutom medlem i Skansens amatörteatergrupp där han spelar olika skillingtryck med sångare. Bland annat med en man som "talsjunger i d-dur"
- Då tar jag helt enkelt fram D-durspelet, skämtar han.

Göran spelar vid torpet på onsdagarna fram till 7 augusti. Nedan finns ett smakprov på en polska med Göran. Klicka på playknappen och njut av den fina musiken.

Text och foto: Joachim Kjellgren

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera