Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 2 mars 2010

Träna yoga bland konsten

Kundaliniyoga är en träningsform med rötter i Indien. Under våren är det möjligt att bekanta sig med den på Murberget. Ledaren heter Gudrun Sondell. Här svarar hon på tre frågor kring vad det innebär att ägana sig åt ett yogapass.

Yogaledare Yvonne Sondell

Vad är det speciella med kundaliniyoga?
Yoga är en 5000 år gammal andlig tradition med ursprung från Indien. När vi pratar om yoga tror vi ofta att vi är för stela för att utföra ett yogapass. I kundaliniyoga handlar det inte om knepiga kroppsställningar som skall utföras utan snarare om andningen och koncentrationen. Kundaliniyogan är anpassad till vårt samhälle. Den är skapad för att vara ett bra verktyg för att stärka oss fysiskt och mentalt i vårt vardagliga liv.
Kundaliniyogan är en yoga form som passar alla. Vi använder kroppsställningar, rörelsemönster, andningstekniker, avslappning och meditationer efter vår egen bästa förmåga under ett pass. Så länge vi kan andas kan vi göra yoga. Det handlar alltså inte om fysisk flexibilitet utan om att få mer kraft och energi genom att arbeta med dynamiska rörelser och andning.
Yogan ger resultat efter en kort tidsutövande. Den hjälper oss att ta det lite lugnare, är förebyggande och jobbar bort obalanser av stressrelaterade symtom som onda ryggar och värkande leder och högt blodtryck. Nattsömnen upplevs många gånger att den blir bättre och sinnet blir mer koncentrerat.

Hur kom du själv i kontakt med den speciella formen av yoga?
När jag flyttade till Norrtälje 2002 var Norrtälje Konsthall en bra utgångspunkt för att lära känna staden och skapa nya kontakter med människor. Det visade sig också att i konsthallen, mitt i utställningarna erbjöds kundaliniyogapass. Eftersom jag var i behov av någon slags mjukare träning i min stressiga tillvaro så passade det bra. Kroppen var stel och jag tyckte jag bara hastade runt i tillvaron och hann aldrig med allt som skulle göras. Yoga i Norrtälje konsthall. Det kunde inte bli bättre. Platsen och träningsformen var utmärkt eftersom jag är filmare och konstnär. Yogaformen bejakar den kreativa energin som en livskraft. Jag och många andra blev flitiga besökare och njöt av både yogan och konsten. Allt ledde så småningom till att jag både assisterade i konsthallens verksamhet och i yogan. Till slut utbildade jag mig till yoga- lärare och -terapeut hos Göran Boll på Institutet för Medicinsk yoga i Stockholm.

Vad betyder det för dig högst personligen att ägna dig åt kundaliniyoga?
Kundaliniyogan är för mig ett redskap som på ett enkelt sätt ger mig kraft, lugn, glädje och smidighet. Den hjälper mig vara i fokuserad i nuet. Yogans kunskaper hjälper mig kort sagt att bli en sundare människa både för mig själv och för min omvärld.

Text: Ann-Sofie Ingman
Foto: Maria Sundström

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera