Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 22 oktober 2015

Tre röster från kriget

Härnösands kommun förser mängder av flyktingar med varma kläder inför vintern i Åvike Herrgård på friluftsmuseet. Jag har träffat tre av dem.

Flera har rest genom många länder innan de kommit hit till Sverige. De har levt under väldigt jobbiga förhållanden utan vare sig mat eller sömn.
- I flera av länderna hade vi väldigt små möjligheter att vila, berättar Mohammad från Syrien. Det är skönt att vara här i Sverige där vi både kan sova och äta ordentligt, fortsätter han.


Mohammad.

Kriget i Syrien har tvingat många att fly, Majed Almousa var på resande fot under 18 dagar under hemska förhållanden innan han kom hit. Nu har han vistats i Sverige i drygt en och en halv månad.
- Från början var många flyktvägar stängda och det var svårt att ta sig fram, men nu är det lite lättare att resa genom länderna, berättar han.

Majed
Majed.

Många har flytt genom Turkiet, Grekland, Makedonien och Serbien. Majed berättar att det var absolut svårast att ta sig ut ur Syrien till Turkiet.
- En kvinna jag reste med dog på vägen till gränsen till Turkiet, när vi kom dit fanns poliskontroller som hindrade många att ta sig ur landet, säger han.

Bara
Bara

Bara Alsad som kommer från den syrianska landsbygden berättar om flygbombningar över både stad och glesbygd. - De fortsatte att släppa bomber hela tiden, så vi flydde därifrån för två månader sedan, säger han. Det känns bra att vara här i Sverige och jag hoppas vi får hjälp här.

Alla tre är glada över att människor här är så vänliga mot dem och att den trygghet som finns här.

Text och foto: Joachim Kjellgren

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera