Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 10 september 2009

Ullångersskrinet vann!

De omfattande kyrkostölderna i Västernorrland engagerade mig omedelbart när jag tillträdde som länsmuseichef 2001. Vi gjorde en liten utställning med vidhängande katalog under namnet "Efterlyst" 2002.

Bild på Ullångersskrinet
Relikskrinet från 1200-talet som förhoppningsvis återbördas till Ullångers kyrka.

Mitt förord avslutas med följande ord: "Länsmuseet vill med utställningen "Efterlyst" öka medvetenheten om det hot våra kyrkliga inventarier lever under, söka stöd för insatser som minskar denna hotbild och -varför inte- hoppas på upplysningar om de i utställningen efterlysta skulpturerna, medeltida konstverk som lämnat ett stort tomrum efter sig."

När jag skrev denna mening trodde jag knappast att de kyrkliga inventarierna skulle komma att återbördas till länet och Norrland i den utsträckning som idag har skett. År 2007 hämtades knappt hälften av 200 föremål och skulpturer hem till länet från sin stöldgömma på Teneriffa. Resten av stöldgodset har sannolikt sålts på marknaden med små möjligheter att återfinnas. Till denna grupp hörde det unika relikskrinet från Ullånger.

Nu har det osannolika inträffat att relikskrinet återfunnits på ett statligt spanskt museum som köpt in skrinet på auktion i Madrid. Tomrummet efter skrinet i Ullångers kyrka kvarstår dock fortfarande. Som en protest mot detta nominerade jag skrinet som kandidat i "Klenod 2009" med förhoppningen att detta skulle sprida information om vad som skett och påskynda de förhandlingar som krävs för skrinets återkomst till landet, länet och församlingen.

Jag är tacksam för det breda folkliga stöd omröstningen i Klenod 2009 visat för det stulna skrinet och dess öde. Jag utgår ifrån att den uppmärksamhet vinsten av "Klenod 2009" innebär kommer att påskynda en lycklig lösning på frågan om Ullångersskrinet. Jag utgår också ifrån att berörda statliga myndigheter inte kommer att nöja sig innan säkerhetsmontern får det innehåll tävlingen förutsätter, relikskrinet från 1200-talet åter i Ullångers kyrka.

Bengt Edgren
Landsantikvarie, Murberget

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera