Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 12 oktober 2015

Ulvö museum hittar modellen tillsammans med Eiwor

I somras invigdes Ulvö museum som ett resultat av den ideella föreningen Ulvö Kapellags engagerade arbete. För att hitta en hållbar affärsmodell för det nya museet bedriver Murberget regionala projektet "Ulvö kulturella besöksnäring" med Eiwor Granberg som projektledare.

Projektet löper över tre år och skapades för att testa nya kreativa sätt att starta och driva verksamheter.
- Min uppgift är attskapa en modell tillsammans med Ulvö Kapellag för att driva ett kulturellt besöksmål och ge det bra möjligheter att gå runt ekonomiskt, säger Eiwor.

Eiwor Granberg leder projektet Ulvö kulturella besöksnäring..
Eiwor Granberg leder projektet Ulvö kulturella besöksnäring. Foto: Joachim Kjellgren

Målet är att Ulvö museum ska kunna drivas utan större behov av pengar från annat håll efter tre säsonger.
- Uppfyller vi det målet så borde vi också kunna använda modellen även för andra kulturella besöksnäringar, berättar Eiwor.

Museet ligger i ett nybyggt båthus vid Ulvö Hamngata.
Museet ligger i ett nybyggt båthus vid Ulvö Hamngata. Foto: Eiwor Granberg

Ulvö museum är ett fiskemuseum med föremål, bilder, filmer och dokument insamlat av bla Tom Sahlén och Janne Bagge.
- De har samlat ihop mycket material och har även digitaliserat det i en databas, säger Eiwor. Det stora temat är såklart fisket och livet vid havet men det finns också andra viktiga inslag som till exempel författaren och Härnösandsprofilen Lubbe Nordströms tid på ön och de gamla unika filmerna och berättelserna är helt fantastiska, fortsätter hon.

Bild inifrån museet.
Bild inifrån museet. Foto: Eiwor Granberg

Museet finns i ett nybyggt båthus vid Ulvö Hamngata och i närheten av Ulvö gamla kapell samt har hembygdsgården flyttats till samma område. Det stärker Ulvön som besöksmål rejält och Kapellaget har skapat förutsättningar för ett besökscentrum för kulturen på Ulvö öarna.
- Kapellaget har dessutom en väldigt god samverkan med de andra aktörerna, så den gemensamma kraften är väldigt positiv för platsen, säger Eiwor.

Projektet finansieras av Murberget Länsmuseet Västernorrland, Landstinget Västernorrland och Örnsköldsviks kommun.

Text: Joachim Kjellgren

 

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera