Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 24 mars 2010

Ung slöjdare med idéer

Sanna Mattson är slöjdare och en av deltagarna i utställningen Krona och Krans. Endast 19 år gammal är hon redan en välkänd profil inom området, men visst är det ensamt ibland.
- Jag sänkte väl medelåldern med 30-40 år på Hemslöjdens årsmöte, säger hon och skrattar.

Vi möts i slöjdhänget som hemslöjdskonsulenterna ställt i ordning i länsmuseets entréhall. Där finns en soffgrupp att slå sig ner i. Där finns också garner, knappar, tråd, paljetter, filt och annat smått och gott att sätta händerna i. Och det gör Sanna omgående när vi möts för en pratstund.

- Jag kan inte hålla mig, säger hon och plockar fram en bit rosa filt, en stor rosa knapp, lintråd och några paljetter.

Bild på Sanna Mattsson
Slöjd av olika slag, inte minst fritt broderi är intressant för Sanna Mattson

Hon har provat sig fram i olika tekniker och med olika material så länge hon kan minnas. Hennes föräldrar är slöjdintresserade. De har alltid uppmuntrat henne att med öppet sinne hålla på med olika material och tekniker.

Deras inställning och engagemang ser hon också som förklaring till att hon idag endast 19 år gammal är en tämligen driven slöjdare. Sanna är en av dem som hemslöjdskonsulenterna kontaktat för att delta i utställningen Krona och krans som öppnar i mitten av april.

- Jag var med på en helgkurs i Re-art. Annso och Eva var med och höll i kursen. Där gjorde jag en takkrona. En tid senare ringde Annso och frågade om de kunde låna in den till utställningen.
Takkronan har Sanna gjort av gamla konservburkar och annat gammalt skrot, gamla örhängen och en tyllkjol.

- Tyllkjolen är kvar sedan jag var liten och lekte prinsessa.

Takkronan är ett gott exempel på hur hon vill arbeta. Det är kontrasten mellan den hårda metallen, tyll och pärlor som lockar henne. Sanna ägnar sig gärna åt att brodera också. Då använder hon sig helst av en gammal linneservett eller handuk med monogram som hon köpt på loppis för 5 kronor.

- Det finns så mycket kärlek i dem. Roligt också med en gammal handuk som kommer till sin rätt igen.

Hon ägnar sig åt fritt broderi och vet egentligen aldrig hur det ska bli till slut när hon börjar med något nytt. Ofta är upprinnelsen något hon har skrivit ner, men sedan börjar upptäcktsfärden med nål och tråd och olika tekniker. Broderiet är dessutom lätt att alltid bära med sig.

- Det är som en dagbok.

Sanna Mattson har inte bestämt sig riktig ännu om det är konst eller slöjd hon ska ägna sig åt. Klart är det i alla fall för henne att hon vill uttrycka sig genom material och bilder. Nu närmast väntar medverkan i Krona och Krans. Det ser hon fram emot.

- Det ska bli roligt att se vad andra har gjort, att få inspireras och kanske inspirera andra.

Text: Ann-Sofie Ingman
Foto: Björn Grankvist 

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera