Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 10 september 2014

Unga lär sig kulturarv och samarbete

Den här veckan har elever från nio skolor i Härnösands kommun besökt Murberget för en lärorik kulturarvsdag. Initiativtagare till dagen är Västernorrlands hemslöjdskonsulenter Ulrika Bos Kerttu och Annso Grahn.

Eleverna har fått lära sig hur man gjorde saker förr i tiden genom att själva prova på  olika typer av slöjdarbete, matlagning och smide. Men det är inte den enda nyttan med dagen. De olika skolorna har delats in i blandade grupper, så eleverna fått nya bekantskaper och samtidigt fått öva sig i att samarbeta med människor de inte känner så väl.

På Ångermanlandsgården får Klara från Älandsbroskolan testa att karda ull och sedan spinna garn av det.
- Det är roligt, jag spinner ett tvåtrådigt garn som man spinner åt ett håll och tvinnar åt motsatt håll, berättar Klara.

1
Klara från Älandsbroskolan spinner ett tvåtrådigt garn.

Vid matlagningsstationen kärnar Nathalie smör med sina gruppkompisar Hanna och Andreas.
- Det känns bra att ha gjort sitt egna hemmagjorda smör, utbrister hon.
Gruppen består av elever från Solenskolan, Kiörningsskolan och Murbergsskolan. De har också fått baka bröd och koka soppa i Ångermanlandsgårdens kök.

5
Nathalie från Murbergsskolan kärnar smör.

Det märks att eleverna är intresserade för de tar sig an uppgifterna med stort engagemang. Alla elever är kulturombud på sina respektive skolor och har blivit speciellt inbjudna att delta i Kulturarvsdagen som är ett pilotprojekt i Västernorrland.
- Ett av våra uppdrag som hemslöjdskonsulenter är att sprida kunskap om de gamla hantverken i länet, och det här är ett väldigt bra sätt att göra det på, säger Ulrika Bos Kerttu. Dagen är ett samarbete mellan Murberget, Ångermanlands hemslöjdsförening och Skapande skola.

3

- Vi hoppas också att vi kan sprida idén med Kulturarvsdag till de andra kommunerna i länet, kanske som Skapande skola-projekt, berättar Annso Grahn. Vår utvärdering av dagen visade att eleverna var mycket nöjda och att de fick en bra känsla för historien genom att själva prova på olika sysslor. Tanken är att de ska kunna berätta för sina skolkompisar och marknadsföra idén, avslutar hon.

De skolor som deltog i Kulturarvsdagen var Gerestaskolan, Brännaskolan, Brunneskola, Häggdånger skola, Hälledal skola, Älandsbroskolan, Solenskolan, Kiörningsskolan och Murbergsskolan.

Murbergets pedagoger Sara Öhman och Maria Nordlund ansvarade för arbetet i köket. De såg till att matlagningsgruppen lagade sopplunch och bakade mjukkaka till 40 personer. Även den fristående snickaren Karin Jacobsson medverkade som handledare under dagen.

Text och foto: Joachim Kjellgren

 

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera