Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 24 september 2012

Uppdukat med konstbroderi

Det är broderade dukar, men ingen traditionell korssöm. Det handlar fria textila skapelser i bordsdukens form i utställningen Uppdukat. Den öppnar inom kort på Textilakrivet i Sollefteå.

Någon har broderat en vardagsfilosofisk text på ett tygtryck, medan någon annan har skapat ett kopplingsschema och noter med nål och tråd. Ännu en annan har tagit sig för att skapa ett grafiskt mönster på en spetskantad duk. Kvinnohistoria och kvinnliga förebilder har stått i fokus för ett par av de medverkande. Tankar kring arbetslöshet och arbetssökande har gestaltats i en blandteknik av tygtryck och broderi.

Eris 2
Eris Erlandsson visar ett av verken med kvinnliga förebilder i utställningen Uppdukat.

Ett lekfullt inslag är duken i form av ett luffarschack. Bakom den finns erfarenheter av många partier på alla tänkbara spelplaner. Ska vi ta ett parti? Är en av frågorna som broderats i prydliga korsstygn, Påtår? en annan. Spelpjäserna är virkade blommor.

Bilden av vad en broderad duk är och ska vara får sig en rejäl knuff vid mötet med gruppen Fimbria från Umeå. Det förefaller inte att finns inga gränser för vad som är möjligt för dem. Tvärtom finns det en befriande öppenhet till både uttrycksform och ämnesval för dukarna.

- Det är en intressant och inspirerande utställning, säger Eris Erlandsson vid Textilarkivet och pekar mot bidragen i utställningen:

- Det här är textilkonst.

De elva dukar som ingår i Uppdukat kommer alla att monteras upp på små bord och sedan upp på väggen i Textilarkivets kafé. De som besöker invigningen den 6 oktober får också chans att själva prova broderiets möjligheter. Då håller nämligen medlemmarna i Fimbria workshop.

Text och bild: Ann-Sofie Ingman

Utställningen visas 6 oktober till 20 januari 2013 på Textilarkivet Västernorrland i Sollefteå.

Pil
Till Textilarkivets webbplats

 

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera