Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 23 maj 2014

Upptäckt av hällmålning i Medelpad

På uppdrag av Länsstyrelsen Västernorrland var jag utskickad att söka nya lokaler för den sällsynta bombmurklan Sarcosoma globosum. Hade fått tips om en ortsbo i Långliden, Lidens socken, som visste var de växte.

Den 14 maj (2014) åkte jag dit och bombmurklorna fanns där. Tyvärr stod de på "fel" sida gränsen - de stod i Jämtland. Om det gamla riksröset mot Norge fram till 1645 hade gällt som landskapsgräns idag hade murklorna stått i Medelpad!


Arnold Johansson poserar vid hällristningen.

Min ciceron, Arnold Johansson 79, ville absolut visa mig ett stort stenblock innan vi skildes. Det helt fristående stenblocket visade sig vara av modell större. Det framträder till och med på satelitbild! Jag ville hedra Arnold med att ta en bild med honom framför stenblocket. Då upptäckte jag en stor röd fläck på en slät yta. Insåg ganska snart att det måste röra sig om en hällmålning, fast jag inte kunde tyda figurerna.

Kontaktade Länsstyrelsen och mejlade över några bilder. Fick genast en bekräftelse på min upptäckt - andra fyndet av en hällmålning i Medelpad!

David Loeffler från Länsmuseet skickades dit och rengjorde målningen från lavar och då framträdde en mänsklig figur mycket tydligt ovanpå en meterstor älg(?). Blocket är så stort att det måste synas på långt håll från älven och varit ett viktigt landmärke. Det har imponerat på människor i alla tider - ingen slump att målningen utfördes just där. TV4 åkte dit och gjorde ett inslag om fyndet den 21 maj.


Stenblocket är så stort att det till och med syns på satelitbilder över området.

I folkmun har stenen gått under namnet "Höglins sten" efter dåvarande markägaren i början av 1900-talet(?). Höglin blev dömd till ett längre fängelsestraff för mord. Han hade skjutit en granne för något gammalt groll? I rätten förklarade han att han skjutit fel person, vilket dock inte gillades som någon förmildrande omständighet. Efter frisläppandet planterade han en allé av tall fram till sin fastighet. Allén finns kvar än idag. Efter berättelse av Arnold Johansson.

Text och foto: Lennart Vessberg

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera