Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 14 maj 2014

Utgrävning med elever från Matfors

Den här veckan finns Murberget på Vinoret i Medelpad för kurser i arkeologiska utgrävningar med skolor. Under tisdagen var klass 3A från Matfors på plats för att gräva.

Skolbarnen undersöker entusiastiskt marken och sållar sedan jorden i jakt på fynd från järnåldern.
- Det passar så bra eftersom vi just nu läser om järnåldern efter att tidigare ha fokuserat på sten- och bronsåldern, berättar klassföreståndaren Arja Hannus.

4
Klassföreståndaren Arja Hannus tyckte om initiativet med utgrävningen.

Våra arkeologer Ola George, Maria Lindeberg och Maria Nordlund leder utgrävningen.
- Området passar perfekt för skolungdomarna eftersom de får lära sig mer om det historiska värdet som finns runt hembygden, säger Ola. Eftersom marken plöjs förstörs lämningen bit för bit och det barnen gräver fram ger ny kunskap för både oss och dem, fortsätter han. Boplatsen är inte undersökt tidigare.

Eleverna får bland annat lära sig rätt metod för att inte gräva för djupt i jorden, Ola liknar det med att hyvla ost. På så vis hittar man lättare föremål som gömmer sig i myllan. De gör också flera fynd som de stolt visar upp. Bland annat flera bitar lerklining som användes för att täta väggar och tak i byggnader. Engagemanget sprider sig snabbt bland skolbarnen.
- Det märks att de börjar komma in i det hela nu, det blev så tyst här, skrattar Arja.

6
Engagemanget spred sig snabbt bland eleverna.

Vinoret som ligger vid mynningen av sjön Marmen i Medelpad är ett boplatsområde som förmodligen fanns redan  på 200-talet. Man hittade lämningar på området när marken plöjdes för åkermark på 1990-talet. Vid en förundersökning som Murberget gjorde 2013 hittades bland annat kokgropar, härdar och resterna av vad som kan vara ett nedbrunnet hus.
- Jorden är röd vilket är vanligt efter bränder, menar Ola.

Kurserna fortsätter med olika klasser hela veckan och är en del av Murbergets pedagogiska utbud. Museet har fått stöd från Länsstyrelsen för att undersöka delar av boplatsen i kursform. Veckan efter midsommar (23-27 juni) har allmänheten möjlighet att delta i kurser. Anmälan görs via Ålsta folhögkskola

Pil Se platsen på Google Maps

5
Eleverna hittade flera fynd och poserade gärna med dem på bild.


2
All jord ska sållas för att hitta fynden.

Text och foto: Joachim Kjellgren

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera