Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 29 maj 2015

Våra arkeologer på Vinoret

Den här veckan har Murbergets arkeologer befunnit sig vid Vinoret i Medelpad där de fortsätter utgrävningarna som inleddes i fjol. Maria Lindeberg och Maria Nordlund berättar om arbetet.

- Vi har rensat upp ytor från förra året och utökat undersökningsområdet, berättar Maria Lindeberg. Vi har hittat nya spår av bland annat stolphål och kokgropar. Vi hittar fler saker nu i jämförelse med i fjol tack vare att marken är fuktigare.

2
Elever från Skvaderns gymnasieskola var med på utgrävningen. Foto: Maria Lindeberg

Förutom det uppenbara värdet av att kunna kartlägga området arkeologiskt har projektet även andra mål.
- Vi anordnar samtidigt kursgrävningar för skolungdomar i trakten, så vi kan sprida kunskap om arkeologi i allmänhet och om platsens historiska värde för lokalbefolkningen i synnerhet, berättar Maria Lindeberg. Det ökar engagemanget hos dem och gör förhoppningsvis att de värnar lite extra om kulturarvet i det område där de själva bor. Även arkeologistudenter från Umeå har besökt utgrävningen.

Våra arkeologer vet sedan tidigare att boplatsen är från järnåldern och C14-dateringar visar att husgrunderna är från 200-700 e. Kr, men platsen var beboelig även under bronsåldern.
- Området kring Marmen var då en inre havsvik och hade troligen en central roll med transportled inåt landet, säger Maria Nordlund. Det finns också flera fornborgar och mängder av gravar i närheten som visar på bosättningar, tillägger hon.

1
Fynden på platsen härstammar från järnåldern. Foto: Joachim Kjellgren

- Eftersom platsen nu är jordbruksmark är en hel del av lämningarna plöjda så man får gräva en bit ner i backen för att hitta fynden, säger Maria Nordlund. Vi hittar flera husgrunder som överlappar varandra vilket betyder att man måste ha byggt flera hus på samma plats fast vid olika tillfällen. Det gäller att sålla jorden noga, berättar hon.

Fynden kommer sedan att registreras, tvättas, räknas och vägas. Därefter görs C14-dateringar, undersökning av organiskt material och andra analyser i Umeå för att får mer information om platsen. Även lerkliningen som hittas på platsen kan ge ledtrådar om hur husen är uppbyggda.
- På järnåldern tätade man väggarna med lera och när huset som i det här fallet har brunnit, visar de ett avtryck av hur väggen såg ut, berättar Maria Lindeberg. Det är ett spännande arbete här avslutar hon.

Text: Joachim Kjellgren

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera