Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 14 januari 2014

Vad är en brud?

Balansen mellan tradition och modernitet står i centrum när formgivaren Leo von Euler designar den kommande brudutställningen på Murberget. Tanken är att skapa en utställning som manar till diskussion.

Årets första utställning är lite av en favorit i repris när de efterfrågade Ångermanlandsbrudarna ställs ut igen. Senast de sågs här på Murberget var när museibyggnaden invigdes för 20 år sedan.

leo
Utställningen formges av Leo von Euler.

Denna gång dyker de stora klockorna upp i ett nytt sammanhang i utställningen I brudens tid som just nu tar form. De är tillsammans med en samling vackra brudklänningar en viktig del i en tänkvärd komposition.
- De ska representera den upphöjda skönhet bruden får i bröllopssammanhang och samtidigt ställa frågan om vad den betyder och står för, säger Leo Von Euler.

Det är här en annan viktig del av utställningen kommer in, nämligen de texter som tillsammans med föremålen ska ge olika perspektiv på brudens roll.
- Texterna är indelade i olika teman som fokuserar på olika infallsvinklar, till exempel de ekonomiska och könspolitiska delarna av ett äktenskap, berättar Leo.

brud
Ångermanlandsbrudarna som visades när museet invigdes för 20 år sedan har länge varit efterfrågade.

Utställningen vill diskutera det traditionella och moderna. I den moderna synen på bröllop har kärlek en viktig roll, så viktig att den är synonym med äktenskapet. Förr var det inte självklart påpekar Leo. Då grundades äktenskap på andra faktorer, inte minst ekonomi och status.

modell2
För att visualisera utställningen har Leo först gjort en modell.

I utställningen delas rummet in i tre olika delar. I de första delen vistas klockorna som med sina feminina former är inspirerade av 1800-talets rikt dekorerade bondbrudar. I den andra delen finns de sju bröllopsklänningarna. Den sista delen av rummet är en slags loungedel där besökaren kan slå sig ned och reflektera. Leo har gjort en arbetsmodell av rummet för att kunna överblicka hur utställningen kommer att bli, något som också teknikerna har hjälp av. Till och med brudklänningarna finns med.

I brudens tid invigs den 26 januari och finns på Murberget fram till 19 oktober.

Text och foto: Joachim Kjellgren

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera