Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 23 september 2011

Vad händer med vattnet?

Sex filmer ger perspektiv på vatten i höst. Det är en satsning som Murberget genomför i samarbete med Studiefrämjandet Västernorrland. Ingela Dahlin från studieorganisationen kommer att hålla i diskussioner efter filmvisningarna. Själv har hon varit engagerad i miljöfrågor under många år och beskriver sig själv som miljöinspiratör.

 

- Jag har jobbat med självhushållning, teater och skrivit barnböcker, arbetat med frågorna på olika sätt i många år, berättar hon.

Moralpredikan är inte vägen att gå om Ingela Dahlin får bestämma. Konst i olika former är däremot ett utmärkt sätt att närma sig frågorna och väcka engagemang.

- Konst, som till exempel utställningen "Det lugna vattnet", är ett utmärkt sätt att mer naturligt komma in på de här frågorna och börja fundera kring vad det är som händer med vårt klimat.

Ingela Dahlin har också en förklaring till varför en målning kan få större betydelse än tusen ord.

- Konsten talar till själen direkt.

Det urval av filmer som Studiefrämjandet och Murberget har valt att visa i anslutning till utställningen "Det lugna vattnet" ger olika infallsvinklar till vatten. Gemensamt för dem alla är att de bygger på en känsla. De får människor att tänka till.

Serien om sex filmer, varav två av dem går i repris en gång, inleds med "Vattnets själ" av Kurt Skoog. Det är en poetisk skildring av vatten. Den följs av en mer hotfull bild om vad som händer när temperaturen i havet stiger. "Sex grader" heter den.

Naturfilmaren Hans Östbom har ägnat sig åt tillståndet i Bottenhavet. Och innan oktober är till ända har det också handlat om etiska frågeställningar kring vattensituationen i världen, Östersjön och fiskevård.

- Filmen "Heligt vatten" ger ett rättviseperspektiv och lyfter fram frågan om vem som äger vattnet när det uppstår intressekonflikter mellan en lokalbefolkning och ett multinationellt företag, berättar Ingela Dahlin.

Pil Läs hela filmprogrammet

Ann-Sofie Ingman

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera