Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 8 februari 2013

Väv in det nya

design1

Just nu pågår generationsöverskridande verksamhet runt om i Västernorrlands vävstugor. I ett försök att möta en yngre målgrupp har nya färger och mönster kombinerats med klassiska vävtekniker.

Det finns ett stort intresse för vävning och vävprodukter i landet med 35 registrerade vävstugor enbart i Västernorrland. Men hantverket lockar främst äldre medan de yngre inte gärna använder dukar, tabletter och andra vävnader eftersom de inte tycker sig ha tid att stryka och mangla.

Ulrika Bos Kerttu jobbar som hemslöjdskonsulent och samarbetar med vävstugorna i Medelpad och Ångermanland. Hon har startat ett projekt som ska överbrygga gapet mellan de äldre och de yngre.

- Vi har använt oss av nya formgivare för att ge vävarna modern färgsättning och mönster. Samtidigt har vi också bjudit in vävstugorna att väva i de nya mönstren och färgerna, berättar hon.

Kerstin Lindström från Härnösand och Lisbeth Malm från Sundsvall är de som stått för ny formgivning av dukar och andra vävnader. Kerstin berättar att hon utgick ifrån vilka produkter målgruppen kan ha användning för och själva kunna väva, till exempel en handduk i grövre garn eller en matta i starka färger. Hon berättar också att projektet har som målsättning att använda traditionen till något nytt och för att inspireras.
- Det handlar också om att uppmuntra väverskorna att våga testa nya saker själva, säger Kerstin

Lisbeths utgick ifrån vad hennes barn skulle tycka om blandat med sina egen smak för färger.
- Det var så duken med rosa, gult och rött kom till, berättar hon. Den skulle se ut lite som en karamell.

2_375

Det har visat sig att den yngre generationen gillar just starka och klara färgnyanser.  Därför fastnar de inte för den klassiska stilen med enkla, mer blygsamma färgskalor. Formgivarna har arbetat fram den nya designen, först på papper med målarfärg och sedan över fört det till funktionsdugliga beskrivningar med mått.

Men målsättningen har inte stannat där, de nya vävarna måste vara lättskötta också. Därför har man tagit fram enkla handukar som inte kräver vare sig mangling eller strykning utan endast behöver hängas på tork efter tvätt.

Resultatet av det nya arbetssättet visas just nu i utställningen Vävar i Västernorrland på Textilarkivet, Sollefteå. Där finns material från 15 vävstugor och enskilda väverskor som alla vävt handdukar och dukar med design från de båda formgivarna. Utställningen finns på plats ända till 21 april och kommer att kompletteras under tiden. Det finns dock planer på en fortsättning för den.

- Jag har föreslagit att den även ska visas på Vävmässan i Umeå 2014, berättar Ulrika. På så vis kan den nya formgivningen spridas och kanske väcka engagemanget hos fler.

Besökare av utställningen kommer att ha möjlighet att själv väva de nya textilierna i projektet. Det har visat sig att det nya mönstret fungerat utmärkt som inspiration. Några vävintresserade har använt sig av handduksmönstret och valt egna färger, till exempel limegrönt och rost istället för vitt.

Läs mer om utställningen på www.textilarkivet.se/vavar

Text och foto: Joachim Kjellgren

 

 

 

 

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera