Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 31 januari 2013

Vikingatida fynd i rabatten

Murberget fick nyligen en guldring från vikingatiden till skänks. Det visade sig att en kvinna i Matfors hittade den i sin blomrabatt redan någon gång på 50-talet.

Hon behöll ringen livet ut och förvarade den i en liten ask. Den skänktes nyligen till Tuna hembygdsförening men de tyckte att länsmuseet på Murberget kunde ge den ett säkrare hem.

ring1

Det är inte säkert att ringens resa stannar där. Enligt Kulturminneslagen ska alla förhistoriska guldfynd som hittas i Sverige tillhöra staten. Därför har vi rapporterat om upptäckten till Riksantikvarieämbetet och Historiska museet. Ringen har granskats av docent Kent Andersson på Historiska museet men eftersom ringar av den här typen är ganska vanliga kommer museet troligen att få behålla den.

Ringen är en kvinnoring från vikingatiden eller tidiga medeltiden, det vill säga runt 900-1000-talet. Den användes troligen som smycke men det var inte alltid det enda användningsområdet för ringar på den tiden. De kunde även tjäna som så kallade husoffer när ett hus tagits ur bruk. De gömdes då under till exempel en golvplanka när man övergav byggnaden.

ring2

Nästa steg är att våra arkeologer besiktigar området där ringen hittats för att bedöma om det kan finnas lämningar från medeltida liv där. Därefter tas beslut om marken ska undersökas ytterligare.

Text och bild: Joachim Kjellgren

 

 

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera