Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 22 februari 2013

Y-salong 13 tar form

Konstutställningen Y-salong 13 består av 50 konstverk i olika tekniker från 30 konstnärer. Det enda som knyter samman alstren är deras anknytning till länet. Hur formger man en sådan utställning?

Det vet Jöran Österman som har lång erfarenhet som utställningsproducent både i Sverige och utomlands. Under veckan har Jöran, som också ingick i juryn för y-salongen, planerat och hängt utställningen. Att hänga konst är en konstart sig, vilket innebär att man arrangerar alla verken på ett bra sätt. Det är flera saker att ta hänsyn till för att en konstsalong ska fungera.

Jöran
Jöran Österman som är en rutinerad utställningsproducent har hängt Y-salong 13.

Jöran arbetar med stöd av sin känsla för konsten, rummets begränsningar och möjligheter samt de tekniska förutsättningarna.
- Med en sådan här utställning får man utgå från var vissa verk passar i salen, berättar Jöran. Ett bra exempel är konstverket Skog, vård och omsorg i glasprint som inte bör hänga på en färgad eller mönstrad vägg eftersom det skulle störa upplevelsen.

SkogVardOmsorg
© Janne Björkman, Skog vård och omsorg /BUS 2012

Utställningshallen är stor och ljus, därför ville Jöran att det också skulle finnas några mörkare väggar för att göra de ljusare verken rättvisa. Han berättar att man måste skapa kontraster för att konsten ska presenteras på rätt sätt för ögat.

Ingången i utställningen är också en väldigt viktig del i hängningen, kanske den allra viktigaste. Jöran har placerat konstverken Euro Vision Smal Väg och Euro Vision Långa Spår som syns bra och tydligt även på avstånd på väggen mitt emot entrén. Det gör att besökaren sugs in i salongen på en gång.

Euro Vision
© Jan K Persson, Euro Vision Smal Väg och Euro Vision Långa Spår /BUS 2012

Placeringen av verken måste balansera varandra utan att stjäla uppmärksamhet för att tillsammans skapa en helhet.
- Målsättningen med att hänga en är konstutställning är att ge varje verk möjlighet att synas på bästa sätt, berättar Jöran.

Videokonst drar till sig många blickar, därför har Jöran valt att placera den där den får gott om utrymme och inte knuffar undan något annat, till exempel en stillsam målning. Utställningens brutalaste bild Pink t-shirt har av samma anledning fått en helt egen vägg på en av de röda kuberna mitt i rummet.

PinkTshirt
© Anna Norvell, Pink t-shirt

Det gäller att undersöka alla vinklar och perspektiv i rummet för att det ska se bra ut var än besökaren befinner sig, säger Jöran. Han berättar också att han försöker blanda färgskalor och former så att "rummet inte välter". Kontrast och balans är betydelsefullt för utställningen.

Jöran måste också ta hänsyn till att en del av verken består av flera delar som ska monteras eller arrangeras på ett speciellt sätt. Ett bra exempel på det är November 2011, ett verk med broderier på flera tygbitar som representerar varsin dag i månaden. Det är med andra ord viktigt att allt hittar sin plats för att rummet ska sjunga, både stort som smått.

Jöran betraktar
Jöran betraktar ©November 2011 av Viktoria Melinder

Y-salong 13 har vernissage den 23 februari och pågår fram till 28 mars. Det är tredje gången utställningen anordnas på Murberget.

Text och foto: Joachim Kjellgren

Läs mer
Utställningssida Y-salong 13 på Murbergets webbplats
Artikel om juryns urvalsprocess till Y-salong
Bildspel om arbetet med utställningen, öppnas i nytt fönster

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera