Chulalongkorns vagn

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

I den här filmen berättar vi om en vagn som ingick i kortegen när kung Chulalongkorn av Siam, nuvarande Thailand besökte länet 1897.


För textning klicka på ikonen "Undertexter" i videosplearens kontrollpanel.

Den 19 juli 1897 hade Jonas Eriksson en långväga och exotisk resenär i sin vagn, nämligen kung Chulalongkorn av Siam, nuvarande Thailand. Kungen var i Sverige för att besöka den stora konst- och industrimässan i Stockholm. Nu hade han kommit till Norrland för att studera skogsindustrin och moderna transporter med båt och järnväg.

På kvällen den 16 juli hade kungen kommit till Härnösand, med sitt stora eleganta fartyg Maha Chakri. Staden var städad och pyntat och den siamesiska flaggan vajade på alla flaggstänger. Härnösandsborna trängdes på kajerna. Tidningarna hade dagarna innan informerat om hur innevånarna skulle uppföra sig. Till allas besvikelse gick kungen inte i land.

Färden gick vidare med ångbåten Strömkarlen upp till Sollefteå. Från Sollefteå tog det kungliga sällskapet tåg till Bispgården , där lunch serverades på turisthotellet. Sedan fortsatte färden med häst och vagn på den dammiga vägen till ångbåtsstationen vid Edset vid Indalsälven. Där klev kungen på ångaren Liden och färden gick vidare mot Sundsvall.

Kung Chulalongkorn återvände till Siam för att modernisera sitt land. Han räknas som det moderna Thailands grundläggare och genomförde en rad reformer efter västerländsk förebild. Men minnet av kungens besök lever fortfarande kvar i bygden. Den vägsträcka i Utanede där kungen åkte med häst och vagn har döpts till Chulalongkorns väg.  1997 invigdes en thailändsk paviljong vid Holmsta till minne av händelsen.

 

blog comments powered by Disqus
 

Bild på Chulalongkorn
Chulalongkorn,
kung av Siam 1868 - 1910.
Foto: Wikimedia Commons