Finska pärtkorgar

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

Publicerad 9 september 2011

I början av september hade Murberget besök av en finsk pärtkorgmakare, Jorma Kallio. Jorma är professionell pärtkorgmakare i fjärde led i sin släkt. Han gjorde sin första korg som åttaåring och har  nu försörjt sig i 35 år på sitt hantverk.

Bild på Jorma Kallio

Pärt är den finska benämningen på spån. Pärtkorgarna är en traditionell finsk korgmodell men har även tillverkats i finnbygder i Sverige. I Finland är den fortfarande mycket vanlig, trots att det idag endast är fem-sex korgmakare som arbetar med professionell tillverkning.

Jorma berättar att materialet blivit allt svårare att få tag i. Spånorna handklyvs av furu, vilket ställer höga krav på vilka träd man använder. Stammen ska vara tätvuxen och utan vridningar. Få kvistar är en fördel. Trädet ska vara moget när det avverkas, vilket Jorma kallar att trädet "har växt upp till månen". Bildspråket kommer av att trädet när det mognat inte längre har en spetsig topp utan är rundat i kronan och alltså ser ut som om det stött emot månen.

Träden Jorma behöver är mycket gamla. 200-300 år gamla furor är vanligt för honom, men han har slöjdat av furor som varit upp till 500 år gamla. Sådana träd får man inte längre avverka i Finland. Jorma får därför åka till Ryssland för att köpa lämpliga furor. Hemma på gården håller han materialhögen ständigt fuktig för att det ska vara användbart.

Några västernorrländska slöjdare fick prova på pärtkorgtillverkning under Jormas handledning. Tuulikki Kiilo från Björneborgs museum var med som svensk tolk. Att klyva ut spånorna var verkligen inte lätt erfor vi svenskar snabbt. Vi fick alla prova på att klyva för hand, men Jorma klöv ut de spånor vi skulle fläta.  Annars hade vi aldrig fått några korgar gjorda. Helgen slutade med att alla hade tillverkat varsin korg med bistånd av Jorma. Med den egenhändigt tillverkade korgen i handen kunde vi inte annat än att tycka att Jormas korgar borde kosta tre gånger så mycket som de gör.

Jormas och Tuulikkis besök ingick som en del i EU-projektet Kultur Bro som Satakunta museum i Björneborg driver tillsammans med Murberget.

Text och foto: Annso Grahn

 

blog comments powered by Disqus