Takhimmeli av halm

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

Publicerad 20 december 2011

Sista helgen i oktober arrangerade hemslöjdskonsulenterna en kurs i tillverkning av traditionell finsk takhimmeli av halm. Kursen ingick i EU-projektet Botnia-Atlantica, ett samarbete mellan Murberget och Satakunta museum i Björneborg.

Deltagare i halmkursen

I Finland kallas en halmkrona för himmeli. Den kan hänga framme året om och för varje år bygger man ut den med fler våningar och fler halmhängen. Himmelin är uppbyggd i geometriska former av rågstrån och bomullstråd. Är den riktigt byggd kan den transporteras eller förvaras i ett nästan platt paket.

Den himmeli som deltagarna på kursen gjorde bestod av 420 halmstrån, 5 cm långa, i ungefär samma grovlek. Med läraren Auli Männistös hjälp lyckades alla redan första dagen tillverka var sin himmeli och flera deltagare klippte till fler halmstrån och gjorde ytterligare en våning, en ännu större krona. I halmslöjd är materialet billigt i förhållande till arbetstiden, stort tålamod och noggrannhet krävs.

Finska takkronor i halm är aldrig färgrant dekorerade. Några deltagare överraskade läraren med klippta vadmals- och pappersdekorationer till sina traditionella finska takkronor. I framtiden kommer vi att få se finska takhimmeli med inspiration från besöket i Härnösand.

Andra dagen fick de elva deltagarna prova på att göra avancerade 6-uddiga fönsterstjärnor och halmbollar. Trots att halmslöjd var en ny slöjdteknik för de flesta och kursen avancerad lyckades samtliga mycket bra och köpte halm till fler halmarbeten.

Bild på Auli med en avancerad krona
Halmslöjdsläraren Auli Männistö med en halmkrona som tagit 40 timmar att tillverka.

Ett trevligt inslag i kursen var kaffepauserna då deltagarna bjöd på svenskt fika och Auli bjöd på hemortens omtalade kakor, Eurakringlor. Är du intresserad av att baka de goda Eurakringlorna hittar du receptet här.

Bild på Eurakringlor

Eurakringlor
175 grader

Ingredienserna ska vara rumsvarma
200 gr smör 
2 dl grädde  Jästen löses upp i lite grädde
1 tsk jäst Rör ihop för hand
400 gr vetemjöl   Tillsätt vetemjölet, spara lite till baket

Låt degen vila i rumsvärme i 1 timme.

Rulla i 33 cm längder, rulla längderna i strösocker.
Forma till kringlor.
Grädda till kringlorna fått lite färg.

Text och foto: Ulrika Bos Kerttu

 

blog comments powered by Disqus