Se & Göra

Utställningar

BADMODE och KROPPSIDEAL

3 maj – 30 september

En ny del i utställningen om det textila arvet. En rad faktorer formar hur vi klär oss när vi badar. Dels handlar det om hur män och kvinnor umgås. Men också vilka material det finns tillgång till i kombination med hur vi ser på människokroppen. I utställningen visas exempel på badkläder från olika årtionden; Bomulls- och ylletrikå, hemsytt och hemstickat, grossistfirmans utbud och kreationer i lycra, för att nämna några exempel. Här finns också foton ur museets arkiv, och filmen Badlif vid Mölle från 1911. Vernissage torsdag 3 maj kl. 18.30 i Galleriet.

id: TRANS – Från Kung Kristina till idag,

24 maj–19 augusti.

Elisabeth Ohlson Wallin

Vernissage torsdag 24 maj 18.30 i Stora hallen.

Konstnären Elisabeth Ohlson Wallin har skapat ett flertal utställningar som handlar om HBTQ personer. Den första 1998, Ecce Homo, blev en av 1900-talets mest omdebatterande konsthändelser. Efter att ha skildrat homosexuella, fokuserar detta projekt på transpersoner.

Bilder, videoinstallationer och intervjuer med nutida transpersoner visas tillsammans med föremål med anknytning till transpersonernas liv. Här möter besökaren ”Kung Kristina” tillsammans med andra historiska förebilder för transrörelsen. Här finns de 1600-talsporträtt som aldrig målades. Inspirerad av Rembrandts ljus har Elisabeth Ohlson Wallin skapat bilder som påminner oss om att transpersoner alltid har funnits. Bilderna ger en historia åt de historielösa. En historia att vara stolt över och känna gemenskap kring. Utställningen vill lyfta fram transpersoner, deras situation, liv och rättigheter. 

 

Arne Jones, 24 mars–9 sept.  Arne Jones konstnärskap

Vernissage lördag 24 mars 14.00 i Bengt Lindström-rummet.


År 2016 mottog Murberget en omfattande samling med Arne Jones arbeten.  Den omfattar cirka 5 500 föremål, skulpturer, porträtt, skulpturskisser samt modeller. Samlingen är en unik konstnärsdokumentation där man kan följa konstnärens intention i en första skiss till det slutgiltiga verket i form av en offentlig utsmyckning. Hela samlingen bidrar till en beskrivning av en konstnärs utveckling, från skisser, skulpturer och dokumentation till korrespondens. I utställningen visas valda delar av en riksintressant samling. 

  Läs mer om utställningen

 

8000 år på en timme

I våra fasta utställningar får du lära dig mer om Västernorrland historia. Börja i stenåldern, gå vidare genom medeltiden och avsluta i 1900-talet.

Läs mer om de fasta utställningarna

Birgittamuseet - Medicinhistoriskt museum på Härnösands sjukhus.

Länsmuseet erbjuder guidade visningar kostandsfritt enligt överenskommelse. Visningar bokas via receptionen@murberget.se och telefon 0611-886 00, minst 5 dagar i förväg .

Visingar erbjudsunder dagtid, vardagar. Max 10 deltagare/visning. Ingång via norra entrén, Härnösands sjukhus. Adress: Södra vägen 3-5, 871 40 Härnösand.

Välkommen att höra av er för en bokning.

Sjuksyster

 

Program

Karta över området

Det finns mycket att utforska på Murbergets friluftsmuseum. Med hjälp av vår karta hittar du runt på området.

 Läs mer om kartan

Guidade visningar

Det går att boka en egen guide eller att göra ett besök utanför museets ordinarie öppettider, både i vår museibyggnad och övriga anläggningar.

Läs mer om guidade visningar

Lekrummet

Välkommen till vårt lekrum, en spännande lekvärld med hav och kust som tema.

Läs mer om lekrummet

 

 

Följ oss

Gå till vår Facebook-sida

Här delar vi med oss om vad som händer på museet. Nyheter, program, aktiviteter och utställningar.

Följ oss på Facebook!

Gå till vår Instagram-sida
Se bilder och filmer från bakom kulisserna.

 Följ oss på Instagram!

Gå till vår sida på Tripadvisor

Här kan du läsa recensioner från våra besökare.

 Se Murberget på Tripadvisor!
 
Hitta boende nära Murberget