Forntida stränder - Muinaiset rannat

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

Här kan du läsa mer om utställningen Forntida stränder

1 december 2012 - 27 oktober 2013

StOlof375

Förhistoriska och historiska fynd från Satakunta i Finland och Västernorrland i Sverige visar ländernas gemensamma historia och kulturella skillnader. Utställningen Forntida stränder tar dig med på en resa till nordisk forntid.

Finland och Sverige har en lång gemensam historia. Redan under förhistorisk tid flyttade människor över Bottniska viken och knöt kontakter med sina grannar. Länderna har länge haft täta förbindelser, med över 600 år av gemensamt styre.

Ländernas täta relation är ganska välkänd i vårt grannland men har inte lika starkt fäste här. Utställningen ska därför fungera som en ögonöppnare främst för oss som bor i Västernorrland men kanske även för människor från andra delar av landet.

Som besökare av får du lära dig hur människor levde i regionen och vad som var viktigt när man valde boplats under de olika tidsepokerna mellan stenålder och medeltid. Utställningen Forntida stränder visar föremål från både finska och svenska museisamlingar med uppgift att väcka intresset för de båda ländernas förenade historia. Det är möjligt tack vare projektet KulturBro som är ett samarbete mellan Murberget - Länsmuseet Västernorrland och Satakunta Museum.

Murberget kommer att anordna föreläsningar och barnaktiviteter knutna till utställningen. Vi kommer att anordna guidade turer av utställningen på både svenska och finska. Det finns även planer på guidade bussturer till de kulturhistoriska platser som finns med i utställningen.

Bilder från utställningen

Pressbild finns i pressmeddelandet .


Botnia-Atlantica EU-logo 100

 

blog comments powered by Disqus

 

Läs mer

Läs om projektet KulturBro

 

Program

Under våren anordnar Murberget en rad aktiviteter i samband med utställningen Forntida stränder. Läs hela programmet.