Helgon och demoner

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

Här kan du läsa mer om utställningen Helgon och demoner.

13 december 2011 till 4 november 2012

Föreställer heliga Birgitta som mangafigur
© Åsa Ekström

Finns det likheter mellan Heliga Birgitta och Lady Gaga? Var Rasputin ett monster, helig man eller både och? Hur svär man på hebreiska? Några svar hittar du i utställningen Helgon och demoner, men kanske blir frågorna ännu fler när du har sett den. Möt en magisk värld fylld av godhet och ondska!

För hundra år sedan gjorde Murbergets grundare Theodor Hellman, en utställning om äldre kyrklig konst från Norrland, tillsammans med den tidens stora namn inom konstvetenskapen.

Nu har vi tagit fram skulpturerna igen och låter dem möta 2000-talets konstnärliga tolkningar och frågeställningar. Bland annat har serietecknaren Åsa Ekström illustrerat helgonlegender i form av japanska mangaberättelser. Vi har koncentrerat oss på helgon, samtidigt som vi också lyfter fram ondskan för att skapa en arena för frågor om gott och ont, rätt och fel.

Vi lyfter fram kyrkokonstens roll som förmedlare av kristendomens ideal genom att jämföra medeltidens helgonkult med dagens idoldyrkan. Vi har också en fråga till dig: Vilka är dina förebilder? Hjälp oss att smycka vårt altare med dina idoler!

Under utställningsperioden kommer vi att ordna många program, till exempel en workshop i mangateckning, föreläsningar i medeltida symbolspråk, berättarfestival och happenings kopplade till olika högtider.

 

blog comments powered by Disqus
 

 

 

Press


Pressbilder

 

Pil Information om bokning av visningar

Bild på Sankta Margareta

Bild på Lucifer