Lindström och Lappkungen

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

Här kan du läsa om den kommande utställningen Lindström och Lappkungen.

14 februari 2015 - tills vidare


För undertexter klicka på knappen "CC" på videons kontrollpanel.

Visades fram till den 25 september 2016.

I utställningen Lindström och Lappkungen presenteras konstnären Bengt Lindströms norrländska ursprung och samhörighet med samer och det samiska kulturarv som genomsyrat hans konstnärskap. 

Samhörigheten med samerna är något som han ständigt markerar när han beskrev sitt arbete. Och det syns också i flera av titlarna på verken. Titlar som: Fyra väderstreck, Vindens drottning, Nåjderna, I Sameland och Lappkungen är några exempel. Hans målningar och grafiska produktion är oerhört starka i både färg och fyllda med symboler.

Färgerna är ibland som lyfta ur den samiska kolten rött, blått, grön och gult och placerade på duken. I den förkristna samiska religionen var naturen besjälad. Olika områden och djurarter hade rådare som rådde över dem och som det gällde att hålla sig väl med. Naturfenomen som sol, måne, åska och vinden var också gudomliga och ingick i ett komplext system av gott och ont.

Den samiska trumman var ett viktigt föremål. Med hjälp av den kunde nåjden (den samiska schamanen), färdas till andra världar, se in i framtiden och bota sjukdomar. Bilderna på trummornas skinn är en bild av den värld man levde i, kosmos. För att bli nåjd måste en person ärva sin kunskap från en redan verksam person. Med tiden har nåjd eller nåetjie blivit en benämning på en person med särskilda förmågor eller utstrålning. En botare och en person som kan förutse saker som ska hända eller uppfatta sådant som andra inte kan uppfatta. Och en rådgivare kring olika frågor.

För Bengt Lindström handlade det om något mer än en avlägsen förkristen tro. Han hade en nära koppling till allt detta; Hans hustru Michéle Lindström berättar att han inte bekände sig till någon särskild religion. Han menade att alla människor har samma gud oavsett om vi är judar, muslimer eller kristna. Det spelade ingen roll för Bengt Lindström.
- Folk frågar mig om jag tror Gud finns. Tror?
Jag vet att han finns!
Det är samma gudar, alla människor säger samma sak.

Bengt Lindströms gudfader Kroik var för Bengt Lappkungen. Tre dagar gammal döptes Bengt i enhet med samisk tradition jorddragen genom ett hål i en skogsbacke. Meningen med detta är att man får de samiska gudarnas beskydd, styrka och kraft. Kroik var skogssame och Bengt fick tidigt följa Kroik i skog och mark som där introducerade honom om samiska legender och mysterier.

Med tiden blev Bengt Lindström själv schaman. Gåvan fick han sin vän och schaman Jon Jons. När Jon låg för döden i Bengts barndomsby Storsjö Kapell, Härjedalen. hade hela byn samlats. När Bengt Lindström anlände direkt från Paris, slog Jon Johns upp ögonen.
-Bengt är du här?
-Ja, Jon Jons jag är här.
-Här har du kraften.

 

blog comments powered by Disqus

 

Information

Plats: 1 trappa ner i Lindströmrummet (Karta)
Invigning: 14 februari 13.00
Period: 14 februari 2015 - tills vidare