LJUDLAByrint

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

Här får du fördjupad information om utställningen LJUDLAByrint

17 januari 2009 - 10 januari 2010

LJUDLAByrint består av Labyrinten och Terrassen, två jättelika skulpturer fyllda av ljud. Utställningen är ett samarbete mellan Urban Sound Institute (USIT) och Murberget. Den är en del i ett forskningsprojekt om hur vi berörs av olika ljud som finns runt omkring oss.

Bild på lyssnare i labyrinten

Labyrinten

Den ena skulpturen är en stor svävande labyrint. Gå runt i gångar och återvändsgränder. Lyssna på ljud i form av musik, berättelser och minnen. Lämna ditt namn och din egen berättelse och låt dem blandas med de andra ljuden.

Terrassen

Den andra skulpturen är ett stort upphöjt rum. Stå, sitt eller ligg och känn ljuden som vibrationer i kroppen. Terrassen öppnade den 4 april med en vibrerande, koreograferad ljudföreställning dirigerad av Staffan Mossenmark: tio markvibratorer och en elförstärkt stråkkvartett!

Program

Till LJUD­LAByrint anordnar vi en rad olika arrangemang, möten och skolprogram. Gå på föreläsningar om ortnamn och förhistoriska ljudmiljöer. Lyssna på ljud som försvunnit, nykomponerad elektronisk musik, skrönor och berättelser. Delta i ljudexperiment och kvällar med poesi, animation, konst och dans.

Titta på webb-TV och lyssna till ljudupptagningar

 

Gå runt i labyrinten!

"Bra vibrationer"

Staffan Mossenmark dirigerar 10 markvibratorer och en elförstärkt Weberkvartett.

 

Lyssna på en ljudupptagning från föreställningen Bra vibrationer. Ca 20 min.

Urban Sound Institute (USIT) består av arkitekter, akustiker, tonsättare, ljudkonstnärer och ljuddesigners. Gruppen arbetar med att ljudsätta offentliga och kommersiella miljöer, samt att genomföra ljudkonstprojekt. De bedriver även forskning och utbildning vid olika universitet och högskolor.

Finansiärer:

Landstinget Västernorrland, Murberget Länsmuseet Västernorrland, Statens kulturråd, Stiftelsen Framtidens kultur.

Tack till Ecophon och Sundsvalls museum.

 

blog comments powered by Disqus
 

 

Lyssna på våra samlingar!

I museets samlingar finns många spännande föremål. Varje månad berättar vi mer om ett av dem. Du kan dessutom lyssna på hur föremålen låter och titta på dem i tredimensionell form.

Pil Till månadens ljudande föremål

Transistorradio