<< Tillbaka

Målat och snidat

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

Här kan du läsa om utställningen Målat och snidat.

15 februari 2014 till 17 augusti 2014

Malat

Norrländsk möbelkonst från fyra sekel. Skåp, sängar och andra möbler av mästersnickare från Västernorrland och andra norrländska landskap. Det är snidat och målat, rustikt och vackert. Norrländsk allmogekonst när den är som bäst!

Nu har alla som är intresserade av allmogehantverk chansen att se skåp, sängar och andra möbler från Hälsingland, Härjedalen, Jämtland, Medelpad, Ångermanland, Västerbotten och Norrbotten. Utställningen presenteras med en geografisk indelning istället för tidsmässig vilket gör den unik. Det innebär att besökaren själv kan se hur hantverkstekniken skiljer sig mellan landskapen.

Utställningens föremål beskrivs med finess med texter av Johan Knutsson, professor i möbelkultur vid Carl Malmsten Furniture Studies, Linköpings universitet, och utformas av Leo von Euler. Murbergets Katarzyna Forsberg producerar utställningen.

Målat och snidat invigs den 15 januari med Göran Andersson, som jobbat med formgivning av Ångermanlandsbrudar 1994 och andra allmogemöbelutställningar. Det blir också musik med riksspelman Liselott Norlin. Målat och snidat pågår till och med 17 augusti.Information

Plats: Övre hallen (Karta)
Period: 15 februari-17 augusti 2014

 

 

Läs mer

Norrländska möbler | Artikel på murberget.se
Norrländsk möbelkultur i all sin prakt | Artikel på allehanda.se


Bilder från invigningen

Virtuell visning av landskapen som finns representerade i utställningen

Utställningskatalog finns att köpa i receptionen.

 

Föremål från utställningenBild på kista från Norrbotten Bild på dragsäng fr¨n Västerbotten Bild på Sakristieskåp från Ångermanland Bild på Utdragsäng Glöte, Linsell socken Bild på Överskåp till dubbelskåp Bild på Överskåp till dubbelskåp Bild på panel från Torps kyrka i Medelapad Tavlett, en liten hylla från  Mjösang, Nordingrå socken Vagga från  Raitajärvi, Övertorneå socken. Klocka från Skellefteå. Snidad ram från Härjedalen.

Virtuellt

Möbler från hela Norrland

Utställningen innehåller möbler från stora dela av Norrland. Här nedan kan du läsa om varje landskap och se några av utställningens möbler därifrån. Peka på punkterna vid varje landskap.

Ångermanland
Barocken, det gustavianska möbelmodet och empirens formspråk dominerar Ångermanlands möbelkultur. Den skulpterade dekoren är mer framträdande än i något annat norrländskt landskap.Hälsingland
Landskapets sturska storbönder hade resurser. De kunde engagera de bästa krafterna för en möbel- och inredningskultur som framför allt utmärker sig för ett rikt måleri.


Medelpad
Landskapets möbelkultur har formats genom impulser från Jämtland, Hälsingland och Ångermanland.


Härjedalen
Rokokon kom till Härjedalen strax efter 1700-talets mitt. Den kom för att stanna i ungefär hundra år.


Jämtland
Jämtlands möbelkultur domineras av renässansens plattskärning och rokokons måleri.


Västerbotten
Ett möbelsnickeri där renässansens former länge dröjer kvar. Från 1700-talets slut och framåt ett färgstarkt och individuellt måleri. Det är vad som kännetecknar landskapets möbelkultur.


Norrbotten
1600-talets renässans och det sena 1700-talets gustavianska stil har betytt mest för områdets möbelkultur. En starkt färgsättning och fantasifulla mönster präglar möbelmåleriet.