Re Rag Rug

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

Här kan du läsa om utställningen Re Rag Rug.

30 augusti 2014 till 28 september 2014

Re Rag Rug är ett experimentellt designprojekt som utforskar mattans sociala och ekologiska hållbarhet, projekt av Katarina Brieditis och Katarina Evans.

Under 12 månader har 12 unika mattor utvecklats i 12 olika textila tekniker. Materialet är spill och överskott från textilindustrin och gamla klädesplagg som annars skulle kasseras.

Med hjälp av olika stygn, flätningar, kviltning, rynkning, limningar, virkning, rullningar och sätt att skära, applikation, stickning, broderitekniker i kombination med tredimensionella yteffekter och reliefverkan, materialmöten och färg har konstnärerna skapat 12 spännande mattkvaliteter och uttryck.

Re Rag Rug är ett exempel på hur man med design kan arbeta med hållbarhetsfrågor, och ge ett till synes värdelöst material ett större värde. Flera av mattorna är tillverkade i sektioner med handtekniker som varken kräver stora utrymmen eller maskiner. De skulle därför kunna tillverkas i hemindustri i textilproducerande länder. En sådan produktion blir ekologiskt hållbar genom användandet av spillmaterial - samtidigt socialt hållbar då produktionen blir en plattform för utveckling av hantverk som skapar arbete. 

Det skapande arbetet har skett offline och delats online. Processen har pågått inför öppen ridå via bloggen reragrug.blogspot.se som under året varit en öppen ateljé. I den här utställningen presenterar vi följande mattor: Tailor, Kasuri, Pepita, Archipelag, Vintergatan, Rosengång, Aquarelle, OffPist, ReOrient, Squeeze, Nomad och Confetti - alla med en egen historia.

 

 

 

 

blog comments powered by Disqus
 

Program

Lördag 30/8

Invigning

Utställningen invigs i stora utställningshallen med Katarina Brieditis och Katarina Evans
Tid: 13.00

Rag-dolls - trasdockor

Kreativ slöjdverkstad för barn 7-12 år, yngre barn i vuxens sällskap. 6, 7, 13, 14, 20, 21, 27 och 28 september.  Material: 10 kr. 
Tid:  13.00-16.00

Söndag 28/9

12 mattor 12 månader 12 tekniker utan att använda vävstol - Föreläsning

Katarina Brieditis och Katarina Evans berättar om projektet och processen att ta fram mattorna. 

Tid: 13.00