Svartvit Bengt Lindström

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

Här kan du läsa mer om utställningen Svartvit Bengt Lindström.

22 juni 2012 - 4 februari 2015

Bengt Lindström brukar förknippas med färg och måleri, nu sätter vi istället fokus på hans svartvita arbeten. I utställningen presenteras ett urval av Lindströms grafiska arbeten från 1970- till 1990-talet, sammanlagt 55 verk.

Här framträder en Bengt Lindström som få känner till. Hans formspråk blir tydligt, så även hans olika återkommande teman och val av grafiska tekniker. I en ljudinstallation berättar Lindström själv om sitt arbetssätt, sin konst och sitt konstnärskap. Utställningen bygger på verk ur museets samling, donationen Michèle och Bengt Lindströms stiftelse för modern konst, i urval av curator Maria Sundström.

I utställningen visas flera hela grafiska serier, bland annat De sju dödsynderna, Eddan-Eddan-Eddan, Mysticism, Världen bortanför och Schamanen. Dessutom visas flera enstaka grafiska blad: Mor och barn, Man med katt, Barnens fotsteg, Mänskligt träd, Kungen och masken, Kungen och Sagor från Orren Jarka.

Lindströms arbetsmetod var alltid den samma. Han började med att skissa och teckna i litet format. Efter det fortsatte arbetet med att i olika serier måla svartvitt med gouache tills han hittade ett fungerande motiv. Därefter övergick han till att pröva med färg och allra sist till att måla motivet i olja.

Han experimenterade mycket, så även i sin grafiska produktion för att bland annat efterlikna sina måleriska erfarenheter. Bland annat utvecklade han olika metoder för att anpassa sitt måleri med tjocka färglager till att passa även mediet grafik. Han arbetade oftast med små upplagor, 40 till 100 stycken, men var oerhört produktiv.

Bengt Lindström började arbeta med litografier redan 1948, men det var först 1962 han ställde ut sina blad för första gången, då i Paris. Genom åren samarbetade Lindström med flera olika tryckerier i Paris: Atelier Franck Bordas, Atelier La Ficelle, Epinay-sur-Orge, Pierre Badey och Atelier Claude Manesse. Han arbetade även med grafik i Sverige, bland annat i Sundsvall.

Även om livet i Paris var viktigt framhöll Bengt Lindström alltid sitt norrländska ursprung, behovet av att återvända till den norrländska naturen och samhörigheten med den samiska kulturen. Samiska seder hade stor betydelse och avspeglar sig i hans bildvärld. Lindströms samiske gudfar jorddrog honom som spädbarn, en händelse som kom att påverka hans konstnärskap.

Idag finns Bengt Lindströms arbeten i olika permanenta samlingar i mer än 38 museer runt om i världen, bland annat Centre Georges Pompidou i Paris, Louisiana Museum i Danmark och Tate Gallery i London.

Recensioner

2012-07-31 Konsttidninge Volym: en Svartvit Bengt Lindström

2012-07-12 Sundsvalls tidning: Våra egna rädslor svart på vitt hos Lindström

2012-06-16 Tidningen Ångermanland: Den svartvite Bengt Lindström

2012-06-09 Västerbottens-Kuriren: Fäsrstark konstnär i svartvit presentation

 

blog comments powered by Disqus
 

Bild på verket Mor och barn
Mor och barn

Bild på verket Schamanen
Schamanen

De sju dödssynderna: Avund
De sju dödssynderna; Avund

Pressbilder
Klicka på bilden för större format och högre upplösning.

Information

Michèle och Bengt Lindströms stiftelse för modern konst

År 1996 tog Michèle och Bengt Lindström samt Carin och Jan Kron initiativ till att bilda en stiftelse och donerar konst till denna. Året därpå deponerar de stiftelsens samlade verk till Midlanda konsthall i Timrå.

År 2006 donerade stiftelsen konstsamlingen till Murberget, Länsmuseet Västernorrland. Samlingen omfattas till största delen av Bengt Lindströms grafiska produktion.

Samlingen består av 1 400 inregistrerade föremål varav cirka 1 000 grafiska blad, skisser, plåtar, målningar, audiovisuella källor samt litteratur.