Murbergets anläggningar i länet

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

 

Till museet hör Gammelgården i Myckelgensjö, Ulvö gamla kapell och EW-stugan Arbetslösas hem i Skulnäs.

Gammelgården i Myckelgensjö

I Myckelgensjö by i norra Ångermanland ligger en av landets bäst bevarade bondgårdar på ursprunglig plats. Gården har anor ända från 1600-talet. Den består av drygt 20 byggnader som alla har sin funktion: Mangårdsbyggnad, förmånsstuga, fähus, linhus, kolhus, kornbastu och saltpeterlada.

Pdf Hämta skrift om Gammelgården i Myckelgensjö  (pdf 6 MB nytt fönster)

Öppen 24 juni - 13 augusti alla dagar kl. 11-17. Guide finns på plats tisdagar-söndagar. Fri entré. Kaffeservering. Visningar för grupper kan bokas maj till september, 900 kr.

Pil Boka visning

Vägbeskrivning: Örnsköldsvik, väg 348, Bredbyn, mot Junsele, Myckelgensjö.

Pil Länk till Eniros karta (nytt fönster)

Bild på Gammelgården

Ulvö gamla kapell

I yttersta kustbandet ligger Ulvöhamn, väl skyddat mot väder och vind i ett smalt sund mellan två öar. Hit har sjöfarande under långa tider tagit sin tillflykt i väntan på lämpligt väder. Mitt i fiskeläget ligger ett litet kapell, byggt på 1600-talet av fiskare från Gävle. Till det yttre är det en oansenlig byggnad med en enkel klockstapel av trä. Men kapellets inre rymmer en kulturhistorisk skatt av målningar på väggar och tak.

Ulvö gamla kapell är numera avlyst som invigt kyrkorum. Det innebär att kyrkliga vigslar, dop och begravningar kan äga rum i kapellet under samma förutsättning som i andra icke invigda byggnader.

Öppet med guide 1 juni - 31 augusti alla dagar kl. 12-15. Fri entré. Visningar kan bokas maj till september, 900 kr på tel. 070-860 22 40.

Pil Boka visning

Vägbeskrivning: Båt från Örnsköldsvik, Köpmanholmen eller Docksta.

Pdf Hämta skrift om Ulvö gamla kapell (pdf 553,7 kB, nytt fönster)

Bild på Ulvö gamla kapell

EW-stugan Arbetslösas hem

I en skogsdunge helt nära E4 i Skulnäs ligger en oansenlig, faluröd liten stuga. EW-stugan Arbetslösas hem eller luffarhotellet byggdes 1931 på initiativ av Erik och Hedvig Westman. Där kunde de erbjuda gratis logi till kringvandrade arbetslösa. Miljön med järnspis, udda porslin och väggar tapetserade med filmaffischer är sliten men i stort sett oförändrad.

Står alltid öppen

Vägbeskrivning: Vid E4 i Skulnäs på väster sida om vägen.

Pdf Hämta skrift om EW-stugan (pdf 1,21 MB, nytt fönster)

Bild på filmaffisch i Ewe-stugan