Byn

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

Här kan du läsa mer om några av de hus och miljöer som ligger i byn på Murberget.

   

Ångermanlandsgården

Ångermanlandsgården med sin storhässja är ett exempel på den kringbyggda nordsvenska gårdstyp som var vanlig i länet från medeltiden fram till 1880-talet. Gården är sammansatt av flera mindre hus för olika ändamål - mangårdsbyggnad, födorådsstuga, portloft, stall, fähus, vedlider och loge. Husen kommer från olika byar i övre Ådalen.

  Bild på Ångermanlandsgården, folk sitter i gräset

Torpet

Den lilla torpstugan är byggd i början av 1800-talet och kommer från Lägdoms by i Säbrå socken. Enkelstugan var torparnas och hantverkarnas hus. Den består av ett rum med eldstad, en kammare samt en förstuga. I rummet, som kallas storstugan, samsades familjen medan kammaren var förråd.

  Bild på Smedstorpet

Skolan

Sverige införde allmän folkskola 1842. Skolan i Gideå öppnades 1846 som en av de första i länet. Socknen hade köpt in kyrkvaktmästarens stuga och byggt till den med en våning. Därför ligger skolsalen på övre våningen vilket är mycket ovanligt.

 

  Bild på lektion i Skolan

Spjutegårdens gästgiveri

I en tysk reseskildring från 1828 prisas gästgivargårdarna i norra Sverige för sin renlighet och sina låga priser. Särskilt omnämns gästgivargården i Spjute by som en förebild när det gällde renlighet, gedigenhet, bekvämlighet och inte minst för den utsökta maten.

Spjutegården har öppet året om. Men se upp med vem du beställer från - enligt sägen spökar det nämligen här!

Pil Till Spjutegårdens egen hemsida

  Bild på Spjute gästgiveri

Kägelbanan

Kägelspelet är en föregångare till bowlingen. Det är ett gammalt spel med anor från det medeltida Tyskland. Under senare delen av 1800-talet var det ett mycket populärt högreståndsnöje och klotens festliga bullrande hördes från såväl värdshus som herrgårdar.

  Bild på Kägelbanan