Herrgården

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

Här kan du läsa mer om herrgården och lusthusen.

 

 

Åvike bruks herrgård

Åvike järnbruk fick sina första privilegier 1685 och är ett av Norrlands äldsta bruk. Vid den tiden hade metoderna för järnframställning blivit bättre och verksamheten drevs som stordrift. Länets stora skogar gav träkol och det lönade sig att frakta malmen från gruvorna i Mellansverige. Det har funnits minst 20 bruk i länet.

1721 brändes hela bruket i samband med ryssarnas härjningar utmed Norrlandskusten. Men vid mitten av 1700-talet byggdes bruket upp igen. Det är från denna tid som herrgården härstammar. Huset var ursprungligen i ett plan men med ett mittparti med två våningar. I samband med en senare renovering timrades gården till så att det blev en fullständig tvåvåningsbyggnad.

När herrgården flyttades till Murberget i början av 1930-talet inreddes den med utställningar av möbelstilar. I dag förvaras möblerna i det nya museets klimatstyrda magasin. Kvar i huset finns dock tapeter, väggmålningar och kakelugnar från sent 1700-tal och tidigt 1800-tal.

Till herrgården hör två flygelbyggnader. Den norra är flyttad från bruket medan den högra är en kopia.

Lusthusen

I parken ligger två lusthus. Det lilla kommer från Eriksdals gård på Härnön, det stora från Fantskogs herrgård i Skog. Lusthuset från Fantskogs byggdes med anledning av att kronprins Karl - sedermera kung Karl XV under sin resa i Ångermanland beslöt att inta förfriskningar vid Fantskogs herrgård. På herrgården fick man brått att bygga ett ståndsmässigt lusthus!

 

Bild på Åvike herrgård

Bild från empirerummet, väggarna täckta av foto och kakelugn i hörnet 

Bild på lusthus