Kyrkan och Prästgården

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

Här kan du läsa mer om kyrkan, kyrkstugorna och prästgården.

 

 

Kyrkan

Kyrkan byggdes 1925-29 och är en rekonstruerad norrländsk medeltidskyrka. Som förebilder användes medeltidskyrkorna i Hackås, Jämtland och i Ramsele, Ångermanland.

Invändigt är kyrkan dekorerad med kalkmålningar av konstnären Gunnar Torham. Motiven är lånade från väggmålningar i flera olika kyrkor. Inredningen kommer från olika församlingar i Medelpad och Ångermanland. Kyrkogården omges av en bogårdsmur med två stegportar som är kopierade från Trönö kyrka i Hälsingland.

Murbergskyrkan är numera avlyst som invigt kyrkorum. Det innebär att kyrkliga vigslar, dop och begravningar kan äga rum i Murbergskyrkan under samma förutsättning som i andra icke invigda byggnader.

Klockstapeln

Klockstapeln är Murbergets landmärke. Den kommer från Ullångers medeltidskyrka där den byggdes 1754. I samband med en om- och tillbyggnad av kyrkan 1907-09 revs klockstapeln.

Den återuppfördes 1913 på Murberget som friluftsmuseets första byggnad. I stapeln hänger en av de ursprungliga kyrkklockorna från Ullånger, gjuten av G. Meyer i Stockholm 1753.

Prästgården

Viksjö gamla prästgård byggdes 1807 som bostad för bruks- och kapellpredikanten. Nedre våningen bestod av kök, sängkammare, sal, förmak och pastorsexpedition. Till gården hörde ladugård, drängstuga, potatiskällare och ett rymligt dass. I anslutning till prästgården låg en stor kryddträdgård. 1939 flyttades prästgården till Murberget för att inredas som tjänstebostad åt museets intendent och grundare Theodor Hellman med familj. Från den tiden finns ett "modernt" kök bevarat med såväl rinnande vatten som elektrisk spis.

Härnösands trädgårdsodlareförening sköter sedan 2002 om prästgårdens trädgård.

Kyrkstaden

Kyrkstugorna kommer från kyrkstaden vid Anundsjö sockenkyrka. Den var en av Norrlands sydligaste belägna kyrkstäder. Anundsjö kyrkstad revs i sin helhet 1918. Året innan flyttades fyra av byggnaderna till Murberget.

Kyrkstäder har endast förekommit i Norrland där avståndet till kyrkan ofta var mycket långt. Vid större helger begav man sig till kyrkan för att delta i högmässan, träffa vänner och bekanta eller för att gå på marknad.

En av byggnaderna kallas för kyrkkrogen. Sitt namn har stugan fått sedan den i slutet av 1700-talet användes som utskänkningsställe för brännvin från Gustav III:s statliga kronobrännerier.

Till kyrkstaden hör också ett sockenmagasin som användes för att lagra nödhjälp i form av utsäde för de fattiga i socknen.

 

Bild på Murbergskyrkan 

Bild på Klockstapeln

Bild på Prästgården

Bild från Prästgårdens kök

Bild på Kyrkkrogen