Skogen

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

Här kan du läsa mer om några av byggnanderna och miljöerna som ligger i skogen. 

 

 

Fäbodvallen

Under sommaren flyttade pigor och gårdsdöttrar med kor, getter och får till fäbodvallen. Flickorna vallade djuren i skogen, kärnade smör, ystade ost och kokade mese. Fäbodstugorna kallas kokhus. Här finns öppen spis, sängar och en kammare att förvara mjölken i. Utanför stugan låg en härd av stenar, där mesen kokades i en stor kittel.

På fäboden kunde kreaturen beta i skogen och betet i byn sparas till vinterfoder. Fäboddriften är en gammal företeelse. Den finns i de delar av landet där boskapsskötseln har varit viktigare än åkerbruket.

  Bild på kokhus 

Timmerkojan

Den enkla lilla timmerkojan har under vintern fungerat som övernattningsstuga för ett 10-tal säsongsanställda skogsarbetare. Mitt på golvet tronar en stor timrad härd fylld med sten. Där gav elden värme och ljus, möjlighet att laga mat och torka kläder. Efter den inre långväggen finns en bred lave med sovplatser.

  Bild på Skogsarbetarkojan 

Skogssamevistet

Det finns två former av renskötsel: fjällrenskötsel och skogsrensskötsel. Till skillnad från fjällsamerna ligger skogsamernas renbetesområden nära varandra och samefamiljerna flyttar bara kortare sträckor.

I Arvidsjaurs socken hade skogssamerna bestämda mjölkningsvallar, dit renhjorden lockades med rökeldar. I röken blev renarna fria från mygg och broms. Under sommaren kunde en familj ha 8 - 10 mjölkningsvallar i bruk. Familjen tillbringade ungefär en vecka på varje vall. Ett ödeviste i Njunjesvarre, Pite lappmark, Norrbottens län, är förebild till Murbergets skogssameviste.

  Bild från Samevistet 

Bronsåldersrösen

Under bronsåldern för ca 2500 år sedan stod havsytan 25 meter högre än den gör i dag. Då tillkom dessa gravrösen som alltså ligger på ursprunglig plats och inte är flyttade som de flesta andra av husen på Murberget.

  Bild på bronsåldersröse