Titel: Första lärdomen.

Meddelare: Hustru Märta Kristoffersson  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Västergensjö

Det första barnet i forna tider fick lära sig, då det började få litet förstånd, så var det att om aktsamt, så att det ej skulle " råka iut" från vitra. Då det hade tvättat sig, skulle det spotta i tvättvattnet och ha dit ett eldkol, innan det kastade ut vattnet på marken. Då det suttit ute på backen och steg upp, skulle det spotta på den fläcken, likaså om det behövde göra sitt naturbehov ute i skogen eller drieka ur en bäck eller käka. Ju, det var nästan bestämdigt, man skulle spotta för att " bevara sig" mot vitra, som de misstäntste hålla till överallt. - " Det var nog en kvarleva av hedendomen, det där ".