Meddelare: Paul Gradin  År: 1910

Socken/stad: Stöde  By/kvarter: Vigge

Det var hemma i Gransjön i min barndom. En ko hade kommit bort. Mor var just färdig att gå skallgång, efter henne. Då var där för tillfället en landstrykare inne. Hon bad, att hon skulle få en silverslant. Hon fick sådan. Så gick hon ut. Om en stund kom ni, lämnade slanten tillbaka och sade: "Jag behöver den ej mer. Kon står oppe vid fähuset. Så var och fallet. Folket trodde fullt och fast, att hon "gjort tillbaka" kon och satt hon använt silvret därtill, men saken var nog den, att hon sett kon oppe vid fähuset och bara gjort sig till.

Nordiska museet.Hammarstedska arkivet. Kreaturens skydd och trevnad I.