Uppteckning nummer NM-REU25761_20

Meddelare: Kristin Lettström  År: 1935

Socken/stad: Holm

Knäpper det i dörrn väntas fint främmande. - Tegas det i höger hand och denna går fram i långfingret kommer en storpa (storfrämmande) - Tegas det i vänstra handen blir det brev. - Kliar det i höger hälen kom en baktalare - i vänstra en fattiglappp. - Pep det i den kom det fint främmande. - Föll en gaffel eller kniv kom en fattiglapp. - Likaså om man oförvarandes gjorde två smörgåsar. "Det komme en som är hungrig i dag, kära, giv den mat, sa pigan åt husmora, och då kom hennes moder - Faller en svartkol fram och svartnar blir det dön. -

Nordiska museet. Frågelista. SoM, bd 9, sid. 338-339.